ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Νέες διευκρινήσεις για φάρμακο για το νευροπαθητικό πόνο

Σύγχυση εξακολουθεί να υπάρχει σε μεγάλη μερίδα φαρμακοποιών αναφορικά με την υπάρχουσα δυνατότητα εκτέλεσης συνταγών των φαρμακευτικών προϊόντων της δραστικής ουσίας pregabalin, στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Πρόσφατα, η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε οδηγίες για τη διασφάλιση της ορθής εκτέλεσης των συγκεκριμένων συνταγών, καθώς η pregabalin έχει ένδειξη τόσο για το νευροπαθητικό πόνο (κωδικός ICD10 R52), όσο και για την επιληψία και τη διαταραχή γενικευμένου άγχους (εδώ). Η πατέντα του συγκεκριμένου σκευάσματος για το νευροπαθητικό πόνο, ωστόσο, υπόκειται στην Ελλάδα σε καθεστώς προστασίας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας), συνεπώς γενόσημα pregabalin δεν θα πρέπει να χορηγούνται για τη θεραπεία του πόνου έως ότου να λήξει η πατέντα του πόνου.


Η παραγωγός εταιρία Pfizer εξηγεί ότι, ενώ η περίοδος προστασίας δεδομένων της βασικής πατέντας για το συγκεκριμένο σκεύασμα έχει λήξει στην ΕΕ από τον Ιούλιο του 2014, ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας «δεύτερης θεραπευτικής χρήσης» που προστατεύει την ένδειξή του στη θεραπεία του πόνου, παραμένει σε ισχύ έως τις 17 Ιουλίου 2017 στην Ελλάδα (EP 0934061 – “πατέντα πόνου”). Λόγω της ύπαρξης της πατέντας του πόνου, το σκεύασμα της Pfizer είναι επί του παρόντος η μόνη pregabalin που κυκλοφορεί στην Ελλάδα με ένδειξη για τη θεραπεία του περιφερικού και κεντρικού νευροπαθητικού πόνου σε ενήλικες και αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΠΥ για τη συγκεκριμένη ένδειξη (ICD 10 το R-52: πόνος που δεν ταξινομείται αλλού).

«Προς αποφυγή κάθε παρεξηγήσεως, η Pfizer δεν έχει κανένα θέμα με τη χρήση και πώληση γενοσήμων pregabalin για τη θεραπεία της επιληψίας ή της διαταραχής γενικευμένου άγχους, ενδείξεις οι οποίες δεν καλύπτονται από κάποια πατέντα πλέον» συμπληρώνει χαρακτηριστικά η φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.


Πηγή : virus