Αναμένεται η έγκριση των τιμών για τα 612 νέα φάρμακα και ενδεχομένως και οι διορθώσεις που έχουν ζητηθεί για το πρόσφατο Δελτίο Τιμών της γενικής ανακοστολόγησης
Για την ερχόμενη Δευτέρα προγραμματίζεται η σύγκλιση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων προκειμένου να δοθούν τελικά οι τιμές στα 612 νέα φάρμακα που έχουν ζητήσει τιμή από τον περασμένο Οκτώβριο και μετά.
Οι νέες τιμές έχουν σταλεί στο υπουργείο Υγείας ήδη από τις 22 Αυγούστου από τον ΕΟΦ, με όλες τις ενδιάμεσες διορθώσεις που έχουν προκύψει από τους υπολογισμούς των εταιριών και του Οργανισμού και απομένει πλέον η τελική έγκριση επί του τρόπου υπολογισμού που επιλέχθηκε τελικά, από την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων.
Στα νέα φάρμακα περιλαμβάνονται: 352 γενόσημα, 32 υβριδικά, 16 όμοια βιολογικά, 42 προϊόντα καλώς καθιερωμένης χρήσης, 36 με σταθερό συνδυασμό, 12 για τα οποία υποβλήθηκε αίτηση συγκατάθεσης, 2 παραδοσιακής φυτικής προέλευσης, 18 με γνωστή δραστική, 50 με πλήρη αίτηση και 48 με νέα δραστική ουσία.
Επίσης, από το σύνολο των νέων φαρμάκων, στα 24 δεν έχει δοθεί τιμή, επειδή δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις των διατάξεων τιμολόγησης, τα 11 είναι ΜΗΣΥΦΑ και 30 είναι εγχωρίως παραγόμενα, τιμολογούμενα βάσει κοστολογίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων, καθ. Ι. Φίλο, η συνεδρίασηαναμένεται να ολοκληρωθεί την ίδια ημέρα (Δευτέρα), αν και δεν αποκλείεται για λόγους υπολογισμών να χρειαστούν και μερικές ώρες την επομένη.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι στη συνεδρίαση αυτή, υπάρχει και το ενδεχόμενο να συζητηθούν και οι απαιτούμενες διορθώσεις που έχουν ζητηθεί για το Δελτίο Τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, ώστε τελικά να κυκλοφορήσουν ταυτόχρονα δύο Δελτία Τιμών Φαρμάκων, ένα αυτό που θα περιλαμβάνει τα νέα φάρμακα και ένα ακόμη, το διορθωτικό, για τις τιμές των ήδη κυκλοφορούντων προϊόντων.
Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι με την εφαρμογή των μειώσεων που προκύπτουν από τις τιμές που προβλέπει το Δελτίο Τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, θα υπάρξουν "τριγμοί" σε φαρμακεία και φαρμακαποθήκες, των οποίων τα κέρδη θα μειωθούν αισθητά σε μια περίοδο που οι απαιτήσεις είναι υψηλές για την εξυπηρέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων, σε μια περίοδο που ο κύκλος εργασιών μειώνεται από τις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων τα τελευταία χρόνια.
Μάλιστα κάνουν λόγο και για κλείσιμο των φαρμακείων και φαρμακαποθηκών που λειτουργούν ήδη "στο κόκκινο" και δεν έχουν προλάβει να ισορροπήσουν μέσα στην κρίση.
Αντίστοιχα, "κλυδωνισμούς" αναμένεται να "αντιμετωπίσουν" και κάποιες ελληνικές φαρμακευτικές, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν μητρική για να στηριχθούν από αυτήν, αντίθετα τα τελευταία χρόνια υφίστανται μειώσεις στα γενόσημα που παράγουν στη χώρα μας, χωρίς να μπορεί ο όγκος των γενοσήμων να αυξηθεί, παρόλες τις προσπάθειες για συνταγογράφηση με δραστική ουσία κλπ.
Την κατάσταση αναμένεται να επιτείνει ακόμη πιο πολύ, το επόμενο Δελτίο Τιμών της γενικής ανακοστολόγησης, το Δεκέμβριο, που θα προβλέπει και νέες μειώσεις στις τιμές, οπότε για να καλυφθούν οι ασθενείς, θα χρειάζεται τελικά στην όλη φαρμακευτική δαπάνη να υπολογιστεί και η επίπτωση των υποκαταστάσεων των φθηνών φαρμάκων από νεώτερα και ακριβότερα προϊόντα.