ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πάρτι αξίας 170 εκατ. ευρώ κάνουν με τα παραφάρμακα

Οι φαρμακοποιοί ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος 3918/2011 (άρθρο 63).

Μπλόκο σε πάρτι 170 εκατ. ευρώ θα επιχειρήσει να βάλει ο φαρμακευτικός κόσμος, όχι επειδή έτσι το θέλει... αλλά επειδή κάποτε, όπως μας είπε εκπρόσωπός του πρέπει οι νόμοι να παίρνουν σάρκα και οστά και να μην είναι απλά χαρτιά.. που στο τέλος καταλήγουν στο καλάθι των αχρήστων! 


Ο νόμος 3918/2011 στο άρθρο 63 ορίζει ότι και τα παραφάρμακα θα πρέπει να έχουν απάνω τους κουπόνι έτσι ώστε να ελέγχονται ηλεκτρονικά (και από πλευράς της ποσότητας που διατίθεται και από πλευράς των καναλιών που τα πωλούν).

Κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει και άρα σε μία αγορά που δεν έχει καταγραφεί ποτέ λόγω ανοργανωσιάς και επίσης δεν ελέγχεται από κανένα αρμόδιο, η πιθανότερη -έως σίγουρη- εξέλιξη είναι η διοργάνωση πάρτι με πολλούς συμμετέχοντες και σε διάφορες μορφές. Όπως για παράδειγμα πάρτι με φωτοτυπίες συνταγών…. με dealer από εταιρείες που αναλαμβάνουν να ενημερώσουν τον ασθενή για τα οφέλη και την χρήση του σκευάσματος και παράλληλα επιτυγχάνουν απευθείας πώληση στον πελάτη κλπ.

Σύμφωνα λοιπόν με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες, εκπρόσωποι από τον φαρμακευτικό κλάδο έχουν ζητήσει συνάντηση με την ηγεσία του ΕΟΦ  στο πλαίσιο της οποίας θα απαιτηθεί η εφαρμογή του νόμου, έτσι ώστε να μπει φρένο στην φοροδιαφυγή, στην εκμετάλλευση που γίνεται με τις τιμές και στις ορέξεις κάποιων να δημιουργούν σκευάσματα και να τα διακινούν στην αγορά κατά το δοκούν. Και όπως μας είπε εκπρόσωπος του κλάδου «αν θέλει το κράτος να περιορίσει τις σπατάλες όπου υπάρχουν θα πρέπει να ξεκινήσει και τους απαραίτητους ελέγχους. Και τα παραφάρμακα είναι ένας χώρος από τον οποίο το κράτος μπορεί να ξεκινήσει και να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά. Διότι δεν είναι μόνο το γεγονός ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος αλλά και το ότι κάποια από αυτά τα αποζημιώνει…χωρίς στην ουσία να ξέρει τι πληρώνει πραγματικά!»

Λέγοντας παραφάρμακα, το μέγεθος των οποίων εκτιμάται σε τιμές λιανικής περί τα 170 εκατ. ευρώ χωρίζεται σε δύο βασικές κατηγορίες. Η πρώτη είναι προϊόντα καλλυντικής περιποίησης και η δεύτερη περιλαμβάνει βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και συμπληρώματα διατροφής.


Πηγή : iatronet