Σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής ετοιμάζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον Σεπτέμβριο. Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι κατ' αρχάς η μείωση της συμμετοχής των πολιτών στα φάρμακά τους – θα ήταν πιο ρεαλιστικό βέβαια να πούμε σταθεροποίηση- καθώς τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή έχει αυξηθεί δραματικά αλλά και οι ενέργειες για την πρόσβαση των πολιτών στα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα.
Το εν λόγω σχέδιο φαρμακευτικής πολιτικής, είναι ανεξάρτητο από τα άλλα τρία νομοσχέδια που ετοιμάζει η ηγεσία τους επόμενους μήνες, και αφορούν την ΠΦΥ, την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση και τις προμήθειες του ΕΣΥ.
Τα παραπάνω τόνισε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο για την επάρκεια σε αίμα και τα κρούσματα ελονοσίας.
Τα τελευταία χρόνια οι πολίτες έχουν επιβαρυνθεί πάρα πολύ με την αύξηση της συμμετοχής των φαρμάκων να αγγίζει δυσθεώρητα ύψη και στόχος μας είναι η μείωση της συμμετοχής αυτής, τόνισε ο κ. Ξανθός.
Αναφορικά με τα ΦΥΚ να θυμίσουμε ότι τον Ιούλιο είχε πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη στο Μουσείο της Ακρόπολης με την συμμετοχή των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Νότου και με οικοδεσπότη τον Έλληνα υπουργό Υγείας προκειμένου να βρεθούν τρόποι ώστε τα ακριβά καινοτόμα φάρμακα να μπορούν να είναι προσιτά για όλους τους πολίτες της Ευρώπης και φυσικά για τους Έλληνες. Φαίνεται ότι κάτι έχει αρχίσει να κινείται, αναφορικά με το θέμα των συζητήσεων για την αποζημίωση των εν λόγω σκευασμάτων, αφού ο κ. Ξανθός, την περασμένη Πέμπτη, μίλησε με θέρμη για την προσπάθεια αυτή. Οι πολίτες πρέπει και επιβάλλεται να έχουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες απρόσκοπτα και απροβλημάτιστα και ταυτόχρονα να μην επιβαρύνονται τα ασφαλιστικά ταμεία όπως είπε.
Να θυμίσουμε, ότι στην συνάντηση του περασμένου Ιουλίου, κυριάρχησε η κοινή αγωνία και το στοίχημα για προσιτές θεραπείες σε όλους τους ασθενείς την ώρα που τα συστήματα υγείας ασφυκτιούν από τους δημοσιονομικούς περιορισμούς, κάτι που υπογράμμισε στην ομιλία του και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.
Ο υπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η δίκαιη πολιτική τιμών και η σχέση καινοτομίας-διαθεσιμότητας-προσβασιμότητας στο φάρμακο δεν μπορούν να είναι μόνο εθνική υπόθεση.
Οι εκπρόσωποι αποφάσισαν και ανακοίνωσαν την Συγκρότηση Επιτροπής από όλες τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, οι οποίες θα καταθέσουν σχέδιο αναφορικά με την τιμολόγηση και αποζημίωση των ακριβών και καινοτόμων φαρμάκων.
Ανεξάρτητα πάντως από το παραπάνω σχέδιο, ο υπουργός Υγείας, έχει ήδη ανακοινώσει και σχέδιο για την δημιουργία εθνικής πολιτικής φαρμάκου. Και πάντως σε κάθε περίπτωση, η ηγεσία θα πρέπει να διαβουλευθεί και με τις φαρμακοβιομηχανίες καθώς τα χαράτσια για τις επιχειρήσεις (clawback και rebate) είναι τραγικά ψηλά, και από το 2017 το clawback θα πρέπει να μειωθεί κατά 30%. Οι συζητήσες επομένως θα πρέπει να αρχίσουν από τώρα, σχετικά με ποιούς τρόπους και με ποιές μεταρρυθμίσεις, το υπουργείο θα μπορέσει να μειώσει το clawback κατά 30%.