ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απάντηση ΦΣ Κορινθίας στον Ιατρικό Σύλλογο για μετρήσεις σακχάρου στα φαρμακεία

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                    Kόρινθος, 8/6/2016                                

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ            ΠΡΟΣ:         ΤΟ Δ. Σ. του Ιατρικού
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ (Ν.Π.Δ.Δ)                        Συλλόγου Κορινθίας                                                                 
ΑΔΕΙΜΑΝΤΟΥ 63                                                                    
ΤΗΛ. & FAX: 27410- 29778                         Κοινοποίηση:
E- MAIL: fasyko@otenet.gr                          Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο                                                                                                                                                                  
                                   
Αριθ. Πρωτ. 43
                   
ΘΕΜΑ: « Απάντηση στο υπ’ αριθμ. 121/ 3-6-2016 έγγραφό σας».

Αγαπητέ κε Πρόεδρε,
Ως γνωστόν, η Πολιτεία μέσω του ΕΟΠΥΥ χορηγεί και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ ταινίες μέτρησης σακχάρου σε ασφαλισμένους των παρακάτω κατηγοριών: ινσουλινοεξαρτώμενους, ινσουλινοθεραπευόμενους, διαβητικούς με αντιδιαβητική αγωγή per-os και χρήστες αντλίας ινσουλίνης. Επίσης καλύπτει το 75% της δαπάνης των εν λόγω ταινιών σε εγκύους με διαβήτη κύησης και ασθενείς υπό διαιτητική αγωγή και παρακολούθηση που δεν λαμβάνουν αντιδιαβητική φαρμακευτική αγωγή.

Οι ταινίες αυτές αποτελούν ύλη που διακινείται μέσα από τα φαρμακεία, για την οποία ο φαρμακοποιός υποχρεούται ως υπεύθυνος λειτουργός υγείας να ενημερώνει για τη σωστή χρήση αλλά και να εκπαιδεύει στην πράξη ( ιδίως τους μεγάλους στην ηλικία ασθενείς), ως προς τη διαδικασία μέτρησης μέσω των μετρητών σακχάρου που οι εταιρείες διαθέτουν ΔΩΡΕΑΝ για τον  σκοπό αυτό.
Μετά την επίσημη πολιτεία και τις εταιρείες, η ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή και του φαρμακοποιού στην ανωτέρω διαδικασία, αποτελεί μια κοινωνική παροχή που δύναται να σώσει ζωές και συγχρόνως να κατευθύνει τους πάσχοντες προς τα ιατρεία σας. Η συμβολή μας στη συμμόρφωση των ασθενών με ΣΔ στην αναγκαιότητα της Αυτομέτρησης, δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με τη μικροβιολογική εργαστηριακή εξέταση, εφόσον η τελευταία αποτελεί ιατρική πράξη και ως εκ τούτου, ορθώς αναφέρετε,  ότι «δεν μπορεί να γίνεται στα φαρμακεία».
Η δε αξία της Αυτομέτρησης  στον ΣΔ έχει τονιστεί από όλους τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, όπως είναι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κ.α, με πλήθος ημερίδων που διοργανώνονται για τον σκοπό αυτό.
Αυτό που έχει τονιστεί επίσης σε πλήθος επιστημονικών ημερίδων, ειδικά τον τελευταίο καιρό με την αύξηση του αριθμού των διαβητικών που δεν διαγιγνώσκονται έγκαιρα  αλλά δυστυχώς μετά την εμφάνιση των πολύ δυσάρεστων επιπλοκών του διαβήτη στην υγεία τους, είναι η ανάγκη συνεργασίας ιατρών και φαρμακοποιών προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Διαβήτη ( βλέπετε πρόγραμμα ΑΡΕΤΑΙΟΣ  στο οποίο αρνηθήκατε τη συμμετοχή σας προ καιρού, καταπλήσσοντάς μας).
Συμπερασματικά, όσο η πολιτεία δεν άρει τις παροχές της προς τα άτομα με ΣΔ, οι φαρμακοποιοί του Ν. Κορινθίας οφείλουν να εκπαιδεύουν και να ενημερώνουν το κοινό αρμοδίως, διαδραματίζοντας  ουσιαστικό ρόλο στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Αυτό και μόνο τον χαρακτήρα έχουν οι εκδηλώσεις που επιχορηγούν οι εταιρείες στα φαρμακεία ανά την επικράτεια, επωφελή για το κοινωνικό σύνολο και την υγεία του Έλληνα πολίτη και ουδόλως ανταγωνιστικό προς τα μικροβιολογικά κέντρα στα οποία διενεργούνται ιατρικές πράξεις.


Για τον Φ. Σ.Κ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΠΑΡΤΖΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ                                                            ΚΛΟΚΩΝΗ ΣΟΦΙΑ


Δείτε παρακάτω το έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Κορινθίας