ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Οι προτάσεις στελεχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας (ΗΤΑ)

Η δημιουργία φορέα ΗΤΑ στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση του εξορθολογισμού του συστήματος Υγείας.

Πληθαίνουν οι συναντήσεις των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο αξιολόγηση της καινοτομίας στον τομέα της Υγείας.


Πρόκειται για το “Health Technology Assessment” (ΗΤΑ), το οποίο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στο ποιά νέα θεραπεία ή άλλη καινοτομία αξίζει να αποζημιώνεται από τα συστήματος περίθαλψης.

Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο “Άτλας Αξιολόγησης Τεχνολογίας Υγείας για το ρυθμιστικό και το πλαίσιο αποζημίωσης”. Το θέμα συζητήθηκε σε πρόσφατη συνάντηση ειδικών στις Βρυξέλλες, ενώ θα ακολουθήσει νέα συνάντηση στις 10 Νοεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν πως έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει μία συνεχής και σταθερή διαδικασία, στην οποία να λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, των Ταμείων και των κρατών και όσων διατηρούν σχετικά μητρώα.

Πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων από εμπλεκόμενες πλευρές.

Σημασία έχει, επίσης, ο προσδιορισμός των χρονοδιαγραμμάτων, δηλαδή πόσος χρόνος απαιτείται σε διάφορες φάσεις της διαδικασίας. Να είναι, δηλαδή, σαφές το πόσες μέρες, εβδομάδες ή μήνες απαιτούνται για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας και της διαδικασίας αξιολόγησης (ΗΤΑ).

Προτείνεται μία σταθερή δομή για πρώιμο διάλογο, με βάση τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε αυτή, θα μετέχουν οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπηρεσίες αξιολόγησης τεχνολογίας της Υγείας, ενώ θα αξιοποιείται και η εμπειρία από το Σύστημα Ανταλλαγής Δεδομένων για Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης (SEED).


Γέφυρα

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αξιολόγηση της Τεχνολογίας Υγείας αποτελεί μία “γέφυρα” ανάμεσα στον κόσμο της έρευνας και σε όσους λαμβάνουν αποφάσεις και χαράσσουν την πολιτική.

Τεχνολογία Υγείας θεωρείται οποιαδήποτε παρέμβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προωθήσει την υγεία, να εντοπίσει ή να θεραπεύσει μία ασθένεια.

Περιλαμβάνει μεθόδους πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τον ιατρικό εξοπλισμό και τα συστήματα οργάνωσης και υποστήριξης εντός των οποίων παρέχεται υγειονομική περίθαλψη.


Φορέας

Η Ελλάδα δεν διαθέτει ακόμη επίσημο φορέα Αξιολόγησης της Τεχνολογίας Υγείας. Η δημιουργία του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα της χώρας με επίκεντρο τη βελτίωση της ποιότητας και την ενίσχυση του εξορθολογισμού του ελληνικού συστήματος Υγείας.

Οι επιστήμονες σημειώνουν πως η ύπαρξη ενός τέτοιου φορέα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με την πρόσβαση στην τεχνολογία, τη διάχυσή της και την καινοτομία.

Προτείνεται η δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής, με δικό της προϋπολογισμό και ανθρώπινο δυναμικό.


Ενημέρωση

Ο φορέας ΗΤΑ ενημερώνει τους εξής φορείς:

Τα κοινοβούλια και τις κρατικές υπηρεσίες, για αποφάσεις σχετικά με την έγκριση ρύθμισης, αποζημίωσης, προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας.

Τους επαγγελματίες Υγείας, για αποφάσεις σχετικά με την υιοθέτηση της τεχνολογίας, την εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών.

Τα νοσοκομεία, για αποφάσεις σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού, την παροχή υπηρεσιών.
Την ιδιωτική ασφάλιση Υγείας, για αποφάσεις σχετικά με το είδος και την έκταση της ασφαλιστικής κάλυψης.

Τους ασθενείς, για αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, για κοινή λήψη αποφάσεων με τους επαγγελματίες Υγείας.

Το ευρύ κοινό, παρέχοντας πληροφορίες για τις μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με την υγειονομική περίθαλψη.

Ενημερώνει, τέλος, την ιατρική βιομηχανία, για αποφάσεις σχετικά με την παραγωγή και την εμπορία ιατρικών προϊόντων.


Πηγή : iatronet