ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Επιστολή ΦΣΘ προς Ελληνική Στατιστική Αρχή

Προς: Ελληνική Στατιστική Αρχή
Θέμα: Τιμές Φαρμακευτικών προϊόντων



Κύριοι

Διαβάσαμε σε διάφορα δημοσιεύματα που χρησιμοποιούν σημερινά στοιχεία της υπηρεσίας σας, ότι μεταξύ Ιουλίου 2015 και Ιουλίου 2016 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή υποχώρησε 1%, οι τιμές όμως των τροφίμων (διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά) αυξήθηκαν κατά 2,2% και κατά 3,4% αυξήθηκαν οι τιμές στην Υγεία.

Επίσης τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στον τομέα της Υγείας η αύξηση κατά 3,4% προήλθε κυρίως από τις ανατιμήσεις στα φαρμακευτικά προϊόντα και στις τιμές των κλινικών. Μέρος αυτής της αύξησης αντισταθμίστηκε από τη µείωση των τιµών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Υπηρεσίας σας: «Πηγές τιµοληψίας των ειδών του ∆ΤΚ είναι τα καταστήµατα λιανικής πώλησης, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, λαϊκές αγορές, κλπ, που θεωρούνται αντιπροσωπευτικές των κλάδων των καταστηµάτων, όπου γίνονται οι αγορές των νοικοκυριών της χώρας, στις 27 πόλεις τιµοληψίας. Οι τιµές συλλέγονται από υπαλλήλους και συνεργάτες της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίοι επισκέπτονται τις πηγές τιµοληψίας µέσα στο καθορισµένο χρονικό διάστηµα του µήνα (µηνιαίεςτιµές) ή την ορισµένηηµέρα της εβδοµάδας (εβδοµαδιαίεςτιµές). Οι συλλεγόµενεςτιµές είναι οι πραγµατικάκαταβαλλόµενεςτιµές από τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.»

Επειδή η πραγματικότητα όπως την αντιλαμβανόμαστε εμείς οι ίδιοι στα καταστήματά μας (φαρμακεία) είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που παρουσιάζετε, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε λεπτομερώς για τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμμετείχαν στο δείγμα σας και τις αντίστοιχες τιμές τους.

Σας ενημερώνουμε ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, οι τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και μάλιστα αναπροσαρμόζονται προς τα κάτω δυο φορές το χρόνο, ανά εξάμηνο. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις τιμές των φαρμάκων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, http://www.moh.gov.gr/articles/times-farmakwn/deltia-timwn

Σύμφωνα μάλιστα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, στην τελευταία ανατιμολόγηση: «Συνολικά ανατιμολόγηθηκαν 6231 κωδικοί. Υπολογίζεται ότι η μεσοσταθμική μείωση είναι περίπου 3%. Μειώσεις από 14% έως και 16% υπήρξαν για 2262 κωδικούς.»

Για το λόγο αυτό μας προξενεί εξαιρετική εντύπωση η παραπάνω αναφορά σε αύξηση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων, εκτός κι αν πρόκειται για λανθασμένη διατύπωση και περιμένουμε να μας ενημερώσετε.


Για το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.



          Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γραμματέας

Κυριάκος Θεοδοσιάδης                                                             Διονύσιος Ευγενίδης