ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΝΤΥΠΟ: Συνεταιριστική Γνώση για Φαρμακοποιούς (Τεύχος 12ο)

Στο 12ο αυτό τεύχος επεξηγούνται οι έννοιες "Πλεόνασμα Διαχείρισης" και "Αποθεματικά" της Συνεταιριστικής Επιχείρησης βάσει των Συνεταιριστικών Αρχών.





- Σκοπός της Συνεταιριστικής Επιχείρησης είναι η δημιουργία ωφελειών για τα μέλη της και όχι το χρηματικό κέρδος. Τα οφέλη μπορεί να έχουν ποσοτική ή ποιοτική μορφή.

- Όταν η Συνεταιριστική Επιχείρηση συναλλάσσεται με ένα μέλος της παρέχοντάς του κάποιο προϊόν, του το κοστολογεί σε τιμή μεγαλύτερη (π.χ. 15 ευρώ) από την τιμή αγοράς του (π.χ. 10 ευρώ) καθώς θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι θα καλύψει τα κόστη διαχείρισης και λειτουργίας και τυχόν επενδύσεις (τα οποία στο τέλος της διαχειριστικής χρονιάς προκύπτει ότι είναι π.χ. 3 ευρώ).

- Εφόσον όμως η Συνεταιριστική Επιχείρηση δεν αποσκοπεί στο κέρδος, η προκύπτουσα διαφορά (τιμή πώλησης – τιμή αγοράς – υπόλοιπο κόστος δηλ. 15ευρώ – 10 ευρώ – 3 ευρώ = 2 ευρώ) αποτελεί στην ουσία ποσό που παρακράτησε η Συνεταιριστική Επιχείρηση από το μέλος ή με άλλα λόγια είναι μια προσωρινή εισφορά του μέλους (ΔΕΝ είναι κέρδος όπως θα συνέβαινε σε μια κεφαλαιοκρατική επιχείρηση. Στον Συνεταιρισμό το μέλος είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίας και πελάτης, δεν νοείται η ύπαρξη κέρδους από τη συναλλαγή ενός προσώπου με τον εαυτό του).

- Το παρακρατηθέν αυτό ποσό φυσικά και δεν είναι ίδιο για όλα τα μέλη, καθώς αυτά έχουν χρησιμοποιήσει σε διαφορετικό όγκο τις υπηρεσίες της Συνεταιριστικής Επιχείρησης (πράγματι εάν ένα μέλος έχει πάρει 1 τμχ από το συγκεκριμένο προϊόν, τότε θα του έχουν παρακρατηθεί 2 ευρώ, ενώ άλλο μέλος που έχει πάρει 10 τμχ, θα του έχουν παρακρατηθεί 20 ευρώ).

-Το αποτέλεσμα που προκύπτει από το άθροισμα των παρακρατηθέντων ποσών από όλα τα μέλη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού έτους ονομάζεται πλεόνασμα διαχείρισης (άστοχα η Ελληνική Νομοθεσία, με εξαίρεση τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, δεν το ονομάζει πλεόνασμα αλλά κέρδος). Εξυπακούεται ότι στις περιπτώσεις που ο συνεταιρισμός συναλλάσσεται με τρίτους (μη μέλη), δημιουργείται και για τον συνεταιρισμό η έννοια του κέρδους από τις συγκεκριμένες συναλλαγές.

- Το πλεόνασμα διαχείρισης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εξής:

α) Ένα ποσοστό μπορεί να οδηγηθεί στο Συλλογικό Αποθεματικό.

Βάσει συνεταιριστικών αρχών ένα  ποσοστό του πλεονάσματος (π.χ. το 10%) παραχωρείται από τα μέλη στην Συνεταιριστική Επιχείρηση (τα μέλη δεν έχουν το δικαίωμα να αξιώσουν από αυτά οποιοδήποτε μερίδιο) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα συλλογικό και αδιανέμητο κεφάλαιο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Το συλλογικό αυτό κεφάλαιο είναι διαθέσιμο όχι μόνον στους νυν συνεταιριστές αλλά και στους μελλοντικούς, χωρίς να ζητείται από αυτούς αναλογική συμμετοχή για την απόκτηση του.

β) Ένα ποσοστό (π.χ. το 20%) μπορεί να οδηγηθεί στο Εξατομικευμένο Αποθεματικό.

Το αποθεματικό αυτό έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Κατανέμεται σε ατομικούς λογαριασμό που διατηρεί το κάθε μέλος στον συνεταιρισμό ανάλογα με την ποσοστιαία συμμετοχή του στις συναλλαγές του συνεταιρισμού.
  • Εξομοιώνεται με προσωπική κατάθεση του μέλους στην εταιρεία του ή εκλαμβάνεται ως δάνειο, που παραχώρησε σε αυτή (συνήθως δίδεται επιτόκιο το οποίο είναι στα επίπεδα του τραπεζικού επιτοκίου για προθεσμιακές καταθέσεις ή λίγο υψηλότερο).
  • Επιστρέφεται στο μέλος κατά την αποχώρηση του ή νωρίτερα, ύστερα από αίτημά του ή όταν παρέλθει η περίοδος που συμφωνήθηκε ή όταν εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους η παρακράτηση των πλεονασμάτων ήταν αναγκαία.
  • Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης ή για οποιοδήποτε άλλο σκοπό κρίνει η Γενική Συνέλευση.
γ) Ένα ποσοστό (π.χ. το υπόλοιπο 70%) μπορεί να επιστραφεί  στα μέλη ανάλογα με την ποσοστιαία συμμετοχή τους στις συναλλαγές του συνεταιρισμού (πρόκειται για «επιστροφή πλεονάσματος» δηλ. παρακρατηθέντος ποσού και όχι μέρισμα δηλ. μέρος ενός κέρδους).

δ) Εκτός των παραπάνω αποθεματικών η Συνεταιριστική Επιχείρηση με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να  διατηρεί Εξειδικευμένα Αποθεματικά για εξειδικευμένους σκοπούς (π.χ. ένα αποθεματικό των οποίων τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικούς σκοπούς).

- Για τον τρόπο χρήσης του πλεονάσματος διαχείρισης κάθε διαχειριστικής χρήσεως θα αποφασίσει η γενική συνέλευση των μελών (αν δεν έχει προηγουμένως οριστεί μέσω του καταστατικού).


Πηγή: Σελίδα Κοινωνικής Δικτύωση της ΟΣΦΕ 

(Ομοσπονδία Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος)

https://www.facebook.com/osfe1988