Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Στον έλεγχο των τραπεζών περνά η Euromedica

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Κεφαλαιοποίηση χρεών και αλλαγή διοίκησης περιλαμβάνει το σχέδιο των τραπεζών για την αντιμετώπιση των δυσεπίλυτων προβλημάτων της εισηγμένης. Τι δείχνουν οι λογιστικές καταστάσεις, τι ζητά η εταιρία. Στο «παρά πέντε» επιχειρούνται κινήσεις στην Κίνα.

Κρίσιμη αναμένεται να είναι η επόμενη εβδομάδα για το μέλλον της Euromedica, καθώς στις 13 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και των πιστωτριών τραπεζών, με στόχο την εξεύρεση συμφωνίας για «την επόμενη μέρα» της εισηγμένης.


Τα προβλήματα είναι πάμπολλα, το βάρος των χρεών τεράστιο και τουλάχιστον η πλευρά των τραπεζών φαίνεται να έχει πειστεί πως η λύση θα πρέπει να βρεθεί... χθες. Άλλωστε περιθώρια περαιτέρω καθυστερήσεων δεν υπάρχουν για τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ομίλων, που πιέζονται πλέον πανταχόθεν για την όσο το δυνατόν ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ένδειξη των σοβαρότατων δυσχερειών που αντιμετωπίζει η Euromedica αποτελεί το γεγονός ότι αποτιμάται ολόκληρη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μόλις γύρω στις 150 χιλιάδες ευρώ!

Τα προβλήματα άλλωστε φαίνονται «διά γυμνού οφθαλμού» για όποιον διαβάσει τις λογιστικές καταστάσεις του 2015: Κύκλος εργασιών 161,4 εκατ. ευρώ, ζημιογόνο EBIT 29,1 εκατ., κόστος χρηματοδότησης 21,9 εκατ., ζημία προ φόρων 54,6 εκατ., αρνητικά ίδια κεφάλαια 212 εκατ., αρνητικό κεφάλαιο κίνησης 433 εκατ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές 249,6 εκατ. και καθαρός δανεισμός 380 εκατ. ευρώ...

Όσο δε για τις απαιτήσεις, αυτές αφορούν κυρίως λεφτά από ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΥΥ που πληρώνουν -όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν παράγοντες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας- «αν και όποτε θέλουν, αν και όποτε έχουν»...
Οι θέσεις των δύο πλευρών

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προτείνουν στη διοίκηση της Euromedica το εξής «πακέτο»:

Πρώτον, κεφαλαιοποίηση μέρους των σημερινών απαιτήσεών τους (δανειακά υπόλοιπα), πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δραματική υποχώρηση του ποσοστού του σημερινού βασικότερου μετόχου κ. Θωμά Λιακουνάκου (ανάλογη συρρίκνωση θα υποστούν και τα ποσοστά των υπόλοιπων μετόχων).

Δεύτερον, την πρόσθετη χρηματοδότηση του Ομίλου με 25 εκατ. ευρώ για την πληρωμή εφορίας, ΙΚΑ και εργαζομένων.

Τρίτον, την ανάληψη του ελέγχου της διοίκησης της εταιρείας.

Τέταρτον, την πορεία της εισηγμένης με βάση το μοντέλο λειτουργικής αναδιάρθρωσης που έχει εκπονηθεί από τον σύμβουλο των πιστωτριών τραπεζών McKinsey, αλλά και τη μελέτη της Ernst & Young, που θα εστιάζει στο μέτωπο της χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης και του σχεδιασμού.

Από την πλευρά της, η διοίκηση της Euromedica μιλά εδώ και χρόνια για την ανάγκη αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου με προσέλευση στρατηγικού επενδυτή, για κινήσεις αξιοποίησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας της, καθώς και για «την κατά περίπτωση αποεπένδυση σε πάγια περιουσιακά στοιχεία καθώς και σε συμμετοχικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις». Ωστόσο, καμιά από τις κινήσεις αυτές δεν έχει φέρει έως σήμερα αποτέλεσμα, λόγω προφανώς της οικονομικής κρίσης και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα.

Πάντως, κύκλοι προσκείμενοι στην εταιρεία, παραδέχονται πως η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω και της στάσης του ΕΟΠΥΥ και δηλώνουν:

α) Ακόμη και αυτή την περίοδο καταβάλλονται προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος στην εταιρεία. Λέγεται μάλιστα πως υπάρχει ένα πρώτο σημαντικό ενδιαφέρον από την Κίνα (το στέλεχος του Ομίλου κ. Σπύρος Κοτρώτσιος συγκαταλέγεται στους επιχειρηματίες που συνόδευσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα στο σχετικό του ταξίδι), και απομένει να επιβεβαιωθεί το κατά πόσο θα μετουσιωθεί σε πράξη.

β) Η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει σε πρώτη φάση και με μικρότερο ύψος πρόσθετης χρηματοδότησης, αν οι οφειλές προς το ΙΚΑ ρυθμιστούν-συμψηφιστούν με τις αντίστοιχες (ληξιπρόθεσμες επίσης) υποχρεώσεις του ΙΚΑ προς τη Euromedica.

γ) Ο Όμιλος διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το ισχυρό του brand name και το εκτεταμένο πανελλαδικό του δίκτυο, στοιχεία που είναι σε θέση να προσελκύσουν επενδυτές στο μέλλον.


Η ανακοίνωση της Euromedica

Η εταιρία σε ανακοίνωσή της επιβεβαιώνει τα στοιχεία του ρεπορτάζ, επισημαίνοντας ότι υλοποιεί συμφωνημένο πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης.

'Οπως αναφέρει η Euromedica: «Μετά την υπογραφή, το Μάιο του 2015, Standstill Agreement με το σύνολο των πιστωτριών τραπεζών, ανατέθηκε σε διεθνείς ελεγκτικούς οίκους, η εκπόνηση, από κοινού με το Management της Euromedica, ενός πενταετούς business plan, το οποίο ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι συζητήσεις για τη λειτουργική και κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας, οι οποίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Η διοίκηση, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της εταιρίας υλοποιούν το πλάνο λειτουργικής αναδιάρθρωσης, αναβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, μειώνουν το κόστος λειτουργίας και βελτιώνουν τους δείκτες της εταιρίας.

Ήδη τα αποτελέσματα είναι χειροπιαστά και τα αποτελέσματα του α ΄εξαμήνου 2016 που πρόκειται να δημοσιευτούν, θα καταδείξουν σημαντική ποιοτική αλλαγή, καταγράφοντας λειτουργική κερδοφορία, τόσο της μητρικής εταιρίας, όσο και του ομίλου. Το ευρύ πανελλήνιο δίκτυο υπηρεσιών υγείας της Euromedica, που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα μέσα στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, είναι το μόνο που συνεχίζει να επεκτείνεται, υλοποιώντας αναπτυξιακά σχέδια νέων κλινικών και κέντρων αποκατάσταση (Αθήνα, Κέρκυρα, Καβάλα), που μόλις ολοκληρωθούν θα προσθέσουν εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.

Οι προσπάθειες για την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση της εταιρίας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό (ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Αζερμπαϊτζάν κ.α.), το ενδιαφέρον είναι υπαρκτό και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα μας καθιστούν αισιόδοξους για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρίας μέσω διαδικασίας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Επιπλέον, οι επαφές και οι καταρχήν συμφωνίες που κλείστηκαν στο πρόσφατο ταξίδι του Δ/ντος Συμβούλου, ο οποίος συμμετείχε στην επιχειρηματική αποστολή στην Κίνα, προστίθενται ενισχυτικά στις πρόσφατες εξελίξεις.

Από τις προτάσεις των τραπεζών, στις οποίες περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η μερική κεφαλαιοποίηση των δανείων, καταδεικνύεται η εμπιστοσύνη τους στη βιωσιμότητα και στο μέλλον της εταιρίας. Το Δ.Σ. της εταιρίας, το οποίο πιστεύει ακράδαντα στις δυνατότητες, στη μοναδικότητα και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του ομίλου θα παρουσιάσει τις επεξεργασμένες θέσεις του στη συνάντηση της 13.7.2016.

Σε συνεργασία με τις τράπεζες και με τη στήριξη των εργαζομένων, των ιατρών συνεργατών και των προμηθευτών της και μετά την επικείμενη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η εταιρία θα υλοποιήσει το συμφωνημένο πλάνο της λειτουργικής και κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης, που θα εξασφαλίσει την ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του ομίλου, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών.»


Πηγή : iatronet