ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φαρμακοβιομηχανία: Στα όρια της αποεπένδυσης αν δεν εφαρμοστεί πολιτική φαρμάκου

Ανταγωνιστική όσο η Ινδία για επενδύσεις η χώρα - Αιτία το "ελληνικό δαιμόνιο".

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας κλάδος στον οποίο μπορεί να στηριχθεί η χώρα προκειμένου να βγει από την κρίση, και το γεγονός αυτό αναγνωρίζεται και από μελέτη της κυβέρνησης για την αναπτυξιακή διάσταση της φαρμακοβιομηχανίας η οποία θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο.


Εντούτοις σήμερα ο κλάδος λειτουργεί σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον, με clawback, rebates και υπερφορολόγηση και το ζητούμενο είναι να βρεθούν σταθεροί συνομιλητές, ώστε κάτι να γίνει και στο μεταξύ να μην αναγκαστεί η φαρμακοβιομηχανία να υποστεί αποεπένδυση.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ.Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο 7ο Pharma&Health Conference που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Ο κ. Τρύφων υπογράμμισε ότι ο κλάδος μπορεί να συνεισφέρει χωρίς να αυξηθεί το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης, και στην κατεύθυνση αυτή έχει υποβάλλει σχετικές προτάσεις κοστολογημένες.

Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι να υπάρξει ένας σταθερός συνομιλητής και να υπάρξει συνεννόηση, αν θέλουμε να λυθεί το πρόβλημα της χρηματοδότησης της υγείας και τα χρήματα να κατευθύνονται στο σωστό σημείο.

Στη χώρα υπάρχει ποιοτικό φάρμακο σε χαμηλή τιμή.

Χρειάζεται όμως έλεγχος στην υποκατάσταση παλαιών φαρμάκων με νεώτερα και ακριβότερακαι έλεγχος στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στο σύστημα, ώστε τα παλαιά και φθηνά φάρμακα να δώσουν χώρο στα καινοτόμα φάρμακα και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.

"Οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν άμεσα, καθώς είμαστε στα όρια της αποεπένδυσης", υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, σημειώνοντας πως "πρέπει να πάρουμε τα πράγματα στα χέρια μας. Οι τιμές έχουν υποστεί δραματική μείωση μεταξύ των ετών 2009 - 2015, ενώ έχει αυξηθεί ο όγκος των συνταγογραφουμένων φαρμάκων και τίποτε άλλο δεν έχει αλλάξει.

Κατήγγηλε ότι προφανώς υπάρχει προκλητή ζήτηση και θα πρέπει να υπάρξει παρέμβαση μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, για να μην επιβαρύνονται τα Ταμεία, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι "κάποια στιγμή το clawback θα καταπέσει. Είναι μέτρο μοναδικό στον κόσμο, στρεβλό, το οποίο παρόλα αυτά, εφαρμόζεται. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τότε θα πρέπει να φροντίσουμε να μην έχουν διαλυθεί μέχρι τότε και οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Στα θετικά του κλάδου, ο κ. Τρύφων "προσμέτρησε" πως αναγνωρίστηκε ότι χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά να στηριχθεί σε κάποιους κλάδους είτε σε σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, είτε μεμονωμένα. Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους αυτούς. Δεύτερο θετικό είναι το πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό και τρίτο ότι το ελληνικό φάρμακο εξάγεται ήδη σε πάρα πολλές χώρες.
Χρειάζονται όμως νέες επενδύσεις για αύξηση της εξωστρέφειας.
Και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει εθνική πολιτική φαρμάκου.

Στην ίδια συζήτηση, ο γενικός διευθυντής της Boehringer Ingelheim κ. Δημήτρης Αναστασάκης, αναφέρθηκε στη μονάδα παραγωγής της εταιρίας, για την οποία αποφασίσθηκε από τη μητρική εταιρία να επενδυθούν επιπλέον 30 εκ. ευρώ, προκειμένου να είναι δυνατή η παραγωγή του 60% των αντιδιαβητικών φαρμάκων της εταιρίας που διανέμονται στην παγκόσμια αγορά.

Το ίδιο εργοστάσιο, προετοιμάζεται για πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων, προκειμένου τα προϊόντα που παράγονται σε αυτό να μπορούν να εξαχθούν και στις ΗΠΑ.

Ο κ. Αναστασάκης, σημείωσε πως στελέχη της εταιρίας συμμετείχαν στην ομάδα που συνόδευε τον Γερμανό υπουργό Gabriel κατά τη διερεύνησή του για πιθανές επενδύσεις στη χώρα. Και παρά την υπερφορολόγηση και το δυσμενές κλίμα με όλα τα clawback, rebates κλπ, το καθοριστικό στοιχείο ήταν το ανθρώπινο δυναμικό και η "ευελιξία" του - κοινώς το ελληνικό "δαιμόνιο" - που εξαιτίας αυτού, επιτυγχάνονται δείκτες παραγωγικότητας αντίστοιχους με αυτούς της Ινδίας.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Δεληγιάννης, γενικός διευθυντής της General Electric Healthcare Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν τεράστια νοσοκομεία χωρίς τεχνολογικό εξοπλισμό, για παράδειγμα το Μεταξά, ογκολογικό νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς απεικονιστικό εξοπλισμό. Την ίδια ώρα, στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία δύο χρόνια εισάγεται το 80% του απαρχαιωμένου εξοπλισμού της Ευρώπης, ως "επένδυση στην Ελλάδα". Σε ότι αφορά τη διαφθορά, ο κ. Δεληγιάννης, στάθηκε στο παράδειγμα της γειτονικής Ρουμανίας, η οποία δημιούργησε μια ανεξάρτητη αρχή με δικαστικούς και αστυνομικούς, που έστειλε φυλακή υπουργούς, συμβούλους κλπ. Και κατέληξε λέγοντας ότι για τη χώρα μας, το μόνο που χρειάζεται είναι να εφαρμόσουμε το νόμο.

Σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ο διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, τόνισε ότι για τα rebate και clawback δεν έχει εκτιμηθεί η πραγματική επίπτωσή τους, με αποτέλεσμα 60 κλινικές να "βάλουν λουκέτο", καθώς εφαρμόστηκαν οριζόντιες μειώσεις χωρίς εξορθολογισμό των δαπανών.


Πηγή : healthmag