ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΕΟΠΥΥ αδειάζει ΗΔΙΚΑ

Την ΗΔΙΚΑ “δείχνει” εμμέσως πλην σαφώς ο ΕΟΠΥΥ ως την εστία της καθυστέρησης ενσωμάτωσης των νέων κανόνων ορθής Συνταγογράφησης Διαγνωστικών Εξετάσεων στο ePrescription.

Όπως είχε γράψει και το Virus, η ΗΔΙΚΑ φέρεται να έχει παραλάβει το σχετικό αρχείο εδώ και μήνες, αλλά έως σήμερα δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει την εφαρμογή τους.

Η ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου του ΕΟΠΥΥ αφήνει σαφως να εννοηθεί που εντοπίζεται η καθυστέρηση, σημειώνοντας πως οι συγκεκριμένοι κανόνες αποτελούν τμήμα ενός συνόλου κανόνων που είχαν αποσταλεί από τον Οργανισμό στο Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια στην ΗΔΙΚΑ, στης οποίας τις αρμοδιότητες και τεχνικές δυνατότητες έγκειται.

Και τα παραπάνω έγιναν μετά από διαβούλευση στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιστημονικές απόψεις των Ιατρικών Εταιρειών, ενώ ζητήθηκε και η γνώμη του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου. “Κατόπιν, αξιολογήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ώστε να ενσωματωθεί στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης”, τονίζει ο ΕΟΠΥΥ .

Κατά τον Οργανισμό, η εφαρμογή των κανόνων είναι προς όφελος όλων. “Αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δαπάνη για διαγνωστικές εξετάσεις (περιορισμός claw back) με ταυτόχρονο όφελος για την Πολιτεία και τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας”.

“Το σύνολο αυτών των κανόνων βασίζεται σε επιστημονικά κριτήρια, αφού διαμορφώθηκε έπειτα από στατιστική μελέτη της συνταγογραφικής πρακτικής για διαγνωστικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα της οποίας αξιολογήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες Βέλτιστης Ιατρικής Πρακτικής και Ορθής Συνταγογράφησης”.

Διευκρινίζεται, τέλος, πως δεν υπάρχει καμία απαγόρευση περαιτέρω συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων από τους επαγγελματίες υγείας.

Πέραν της ανακοίνωσης, όμως, τίθενται και πρακτικά ζητήματα.

Καταρχάς, άγνωστο είναι σε τι φάση βρίσκεται η εφαρμογή των νέων κανόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, η Αριστοτέλους αναγνωρίζει πως η ΗΔΙΚΑ ειναι υποστελεχωμένη, αλλά ο κ. Πολάκης φέρεται να είναι έντονα δυσαρεστημένος με την καθυστέρηση στην εφαρμογη των κανόνων, στους οποίους στηρίζει σημαντικό μέρος των προσπαθειών εξοικονόμησης των δαπανών στις διαγνωστικές.

Συνεπώς, οι γιατροί τι πρέπει να κάνουν σε αυτή τη φάση; Ισχύουν οι νέοι κανόνες ή όχι;

Διευκρινίσεις από το Υπουργείο Υγείας,είναι επιτακτικές για να αποφευχθούν προβλήματα, αφού άλλωστε ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράφει το ΦΕΚ εφαρμογής των νέων κανόνων.