Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

Πατούλης: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία & ο ιατρικός τουρισμός, άξονες για την ανάπτυξη της χώρας

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Tην επιτακτική ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της ομιλίας του, στο 7o PHARMA & HEALTH CONFERENCE που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο ξενοδοχείο Divani Caravel. 

Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ επεσήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο εξαιτίας των ανθρωποκτόνων και εισπρακτικών πολιτικών που έχουν ακολουθηθεί τα τελευταία χρόνια καθώς υπήρξε αδυναμία των κυβερνώντων να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις που θα οδηγούσαν σε εξυγίανση του συστήματος και περιστολή των δαπανών.Ειδικότερα ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:

«Θα πρέπει να υπάρξει Εθνικός σχεδιασμός και πολιτική συναίνεση προκειμένου να γίνουν ταχύτατα και αποτελεσματικά οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα οδηγήσουν στην εξυγίανση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Για παράδειγμα η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ο ιατρικός τουρισμός μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές αναπτυξιακές δυνάμεις τις οποίες πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα μας.

Ωστόσο για να καταστεί αυτό δυνατό χρειάζονται γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα ανταποκρίνονται στις ιδιαιτερότητες της Ελλάδας και όχι κακές αντιγραφές από άλλα συστήματα υγείας, όπως έχει γίνει μέχρι σήμερα. Δεν είναι δυνατόν η χώρα μας να μη μπορεί να αξιοποιήσει το υψηλό επιστημονικό προσωπικό της, το οποίο σήμερα στελεχώνει τα συστήματα υγείας των άλλων χωρών. Έχουμε καταλήξει να έχουμε ένα σύστημα υγείας που έχει χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών και υψηλό κόστος ενώ έχει μετακυλήσει ένα μεγάλο μέρος των δαπανών στη τσέπη των ασθενών. Χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση και πολιτικές με όραμα που θα βάλουν τις προϋποθέσεις για ένα σύστημα υγείας βιώσιμο».


Πηγή: onmed