ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στην Γενική Συνέλευση της EFPIA από σήμερα ο ΣΦΕΕ με θέμα - εκτός ατζέντας - πως θα μειωθεί το clawback κατά 30%

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της EFPIA των Ευρωπαϊκών Φαρμακοβιομηχανιών θα βρεθούν σήμερα και αύριο ο πρόεδρος και ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ κ.κ. Πασχάλης Αποστολίδης και Μιχάλης Χειμώνας εκπροσωπώντας το σύνολο της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Τα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι της EFPIA στις Βρυξέλλες, είναι γενικότερα ζητήματα νομοθεσίας, διαμετακομιστικού εμπορίου Ευρώπης και Αμερικής αλλά και θέματα διαφάνειας.


Βλέπετε στην Ευρώπη οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν λύσει τα καυτά τους θέματα όπως φαρμακευτική δαπάνη, τιμολόγηση, αναπτυξιακό προφίλ, clawback και Κλινικές Μελέτες ενώ εμείς στην Ελλάδα, ακόμη παλεύουμε για τα αυτονόητα.

Στο περιθώριο ωστόσο των εργασιών της EFPIA, οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ εκτιμούν πως θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τα ελληνικά θέματα «εκτός ατζέντας» και να πάρουν μία ιδέα για το τι σκέπτονται οι Ευρωπαίοι. Για παράδειγμα η ανάπτυξη και οι μεταρρυθμίσεις είναι ακόμη πολύ μακριά για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς η κυβέρνηση εξακολουθεί να στοχεύει μόνο σε θέματα τιμολόγησης με ένα σύστημα πέρα για πέρα στρεβλό και άδικο το οποίο γονατίζει τα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα, δίνοντας χώρο στην υποκατάσταση μεσούσης μιας πρωτοφανούς ύφεσης εδώ και χρόνια.

Ακόμη και ο αναπληρωτής κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Νίκος Μανιαδάκης, σε ομιλία του το Σάββατο με θέμα «Βασικές αρχές τιμολόγησης στην Ευρώπη», αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας της τιμής των φθηνών φαρμάκων.

Ο κ. Μανιαδάκης τόνισε ότι χρειάζεται απλοποίηση της διαδικασίας και αλλαγή του μείγματος πολιτικής στην τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα μας, καθώς το ισχύον σύστημα δημιουργεί στρεβλώσεις και ανισότητες στη λειτουργία της αγοράς. Αποτέλεσμα είναι σήμερα στην Ελλάδα η συμμετοχή των ασφαλισμένων να αγγίζει το 33%, ενώ για παράδειγμα στη Γερμανία, οι ασφαλισμένοι δεν μπορούν να πληρώνουν πάνω από το 2% του ετήσιου εισοδήματός τους για συμμετοχή σε φάρμακα. Το σύστημα τιμολόγησης δημιουργεί στρεβλώσεις και ανισότητες, τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ένα φάρμακο με εργοστασιακή τιμή 10 ευρώ, καταλήγει στον ασθενή με τιμή 15 ευρώ, μετά την προσθήκη του ποσοστού κέρδους των φαρμακαποθηκών και φαρμακείων και των φόρων. Ο ΕΟΠΥΥ προμηθεύεται το ίδιο σκεύασμα στη μισή τιμή, 5 ευρώ, υπολογίζοντας υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebates) και μηχανισμό επιστροφών (clawback).

Τι να πούμε επίσης για τις Κλινικές μελέτες το θεσμικό πλαίσιο των οποίων, καθυστερεί τόσο πολύ με αποτέλεσμα να ζημιώνονται η υγεία, οι ασθενείς αλλά και η οικονομία.

Ένα θέμα ακόμη που αναμένεται να θέσουν στο περιθώριο των εργασιών της EFPIA αλλά και στην Commission (την οποία θα επισκεφθούν Αποστολίδης και Χειμώνας) είναι και η μείωση του clawback κατά 30% το 2017 και 2018. Θα συζητήσουν δηλαδή, με ποιο τρόπο θα μπορέσει να γίνει η μείωση αυτή, την ώρα που μία τέτοια διαδικασία, απαιτεί βασικές μεταρρυθμίσεις στο σύστημα και οι οποίες καθυστερούν.

Aκριβώς λοιπόν επειδή δεν προχωρούν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις (όπως Θεραπευτικά Πρωτόκολλα, ΚΕΝ, επέκταση της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, αύξηση των γενοσήμων) και ακριβώς επειδή η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να μειώσει κατά 30% το clawback τα επόμενα δύο χρόνια, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς, εκτιμούν ότι το 2016 θα είναι χρονιά ολέθρου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βάλουν τεράστια πλάτη για ακόμη μία χρονιά οι επιχειρήσεις, πληρώνοντας εξωφρενικά ποσά σε clawback, προκειμένου να δείξει η κυβέρνηση καλά αποτελέσματα την επόμενη χρονιά στους δανειστές.

Εν αναμονή λοιπόν της Γενικής Συνελευσης της EFPIA και των «ζυμώσεων» που θα επιχειρήσει η ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες.


Πηγή: onmed