ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Brexit και φαρμακευτική βιομηχανία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), που είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά, εδρεύει στο Λονδίνο!

“Φωτιά” έχουν πάρει τα κομπιουτεράκια στις μεγάλες βρετανικές φαρμακευτικές βιομηχανίες.


Το Brexit διαμορφώνει νέα δεδομένα για την αγορά φαρμάκου, η οποία αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά της βρετανικής οικονομίας.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες της Γηραιάς Αλβιώνας απασχολούν πάνω από 70.000 εργαζόμενους, αποτελώντας τον τρίτο μείζονα βιομηχανικό τομέα της χώρας.

Την τελευταία δεκαετία, διευρύνουν διαρκώς τις εξαγωγές τους, παρέχοντας σημαντικό συνάλλαγμα. Πραγματοποιούν, δε, σημαντικές επενδύσεις για έρευνα και ανάπτυξη.

Οι εταιρείες GlaxoSmithKline και AstraZeneca θεωρούνται παγκόσμιοι κολοσσοί, καταλαμβάνοντας αντίστοιχα τις δύο πρώτες θέσεις στη Βρετανία και την έβδομη και όγδοη θέση διεθνώς.

Ισχυρή παρουσία στη Μεγάλη Βρετανία έχουν και ξένες εταιρείες, όπως η Pfizer, η Novartis και η Hoffmann – La Roche.

Το Brexit μπορεί να προκαλέσει επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία γενικότερα και ειδικότερα στη λειτουργία των εν λόγω εταιρειών.

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα προκύπτει από το γεγονός ότι η βρετανική φαρμακοβιομηχανία ενδέχεται να έχει πρόβλημα στην εγκριτική διαδικασία για την κυκλοφορία φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο.


ΕΜΑ

Σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) είναι υπεύθυνος για την κεντρική διαδικασία έγκρισης των φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο εν λόγω Οργανισμός, μάλιστα, εδρεύει στο Λονδίνο!

Η Βρετανία έχει και δικό της εγκριτικό οργανισμό για τα φάρμακα, ο οποίος είναι γνωστός ως Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA).

Με δεδομένη την αβεβαιότητα που προκαλείται από το Brexit, ενδέχεται να υπάρξει επίπτωση στην έγκριση μίας σειράς σκευασμάτων βρετανικών εταιρειών, ενώ η χώρα αναμένεται να χάσει την προνομιούχο θέση που έχει σήμερα στην εγκριτική διαδικασία.

Στον αντίποδα, το Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνει σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και το Brexit θα βάλει σε κίνδυνο 8,5 δισεκατομμύρια λίρες, οι οποίες επενδύονται ετησίως στην επιστήμη.

Προβληματισμός επικρατεί, επίσης, για το εάν θα έχει η Βρετανία πλέον πρόσβαση στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων για τις κλινικές μελέτες.


Στελέχη

Με όλα αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο το ότι 90 κορυφαία στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας είχαν ταχθεί με επιστολή τους ανοικτά υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μεταξύ των στελεχών αυτών, περιλαμβάνονταν οι διευθύνοντες σύμβουλοι της GlaxoSmithKline και της Astrazeneca.

Σχολιάζοντας την Παρασκευή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ABPI) Mike Thompson, ανέφερε τα εξής:

“Η φωνή των Βρετανών πολιτών ακούστηκε. Δημιουργεί άμεσες προκλήσεις για τις μελλοντικές επενδύσεις, την έρευνα και τις θέσεις εργασίας στη βιομηχανία μας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με αυτό το δεδομένο, έχουμε δεσμευτεί να συνεργαστούμε στενά με την κυβέρνηση, να συμφωνήσουμε ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ανοικτό για τις επιχειρήσεις”.


Ελλάδα

Σημαντική είναι η παρουσία των δύο μεγάλων βρετανικών φαρμακοβιομηχανιών και στη χώρα μας.

Η GlaxoSmithKline έχει δυναμική παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’70 και δραστηριοποιείται σε τρεις κύριους τομείς: τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα εμβόλια και τα καταναλωτικά προϊόντα υγείας.

Η σημερινή εταιρεία προέρχεται από τρεις συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών SmithKline & Beecham το 1989, Glaxo & Wellcome το 1995 και Glaxo Wellcome & SmithKline

Στον κλάδο των φαρμακευτικών προϊόντων, κυκλοφορεί περισσότερα από 50 καινοτόμα φαρμακευτικά προϊόντα για την αντιμετώπιση μιας σειράς σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, το Άσθμα, ο ιός HIV, ο Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος και άλλα.

Διαθέτει, επίσης, στην ελληνική αγορά ένα “ορφανό φάρμακο” για την αντιμετώπιση της Πνευμονικής Αρτηριακής Υπέρτασης.


Astrazeneca

Η AstraZeneca Ελλάδας επενδύει εδώ και πάνω από 20 χρόνια στην ελληνική οικονομία και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε Έλληνες επαγγελματίες σε όλη τη χώρα.

Στο διάστημα αυτό εισήγαγε 43 καινοτόμα φάρμακα, με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης φαρμακευτικής αντιμετώπισης ορισμένων σοβαρών παθήσεων, προς όφελος των Ελλήνων ασθενών.


Πηγή : iatronet