ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπ.Υγείας: Τι αλλάζει στα ακριβά φάρμακα! Αποζημίωση με βάση το αποτέλεσμα;

Την Ευρωπαϊκή τάση που θέλει τις φαρμακευτικές εταιρείες να αποζημιώνονται για τα φάρμακά τους μόνο όταν αυτά φέρουν αποτέλεσμα, φαίνεται ότι επιχειρεί να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσανατολίζεται στο να εφαρμόσει άμεσα ένα σύστημα το οποίο θα αποζημιώνει τα ακριβά και καινοτόμα φάρμακα μετά τηναξιολόγηση του αποτελέσματος.
Κάτι το οποίο εφαρμόζεται ευρέως στο εξωτερικό.


Ωστόσο για το νέο αυτό σύστημα αποζημίωσης απαιτείται η δημιουργία μητρώου ασθενών όπου θα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια όλοι οι ασθενείς που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.
Προς ώρας τέτοιο μητρώο υπάρχει μόνο για τους ασθενείς με Ηπατίτιδα C.

Το επόμενο διάστημα πάντως ο ΕΟΠΥΥ, όπως σημειώνουν πηγές, θα ακολουθήσει αντίστοιχη διαδικασία και για άλλες σοβαρές παθήσεις.


Και αυτό επειδή τα ακριβά φάρμακα για τα βαριά νοσήματα κοστίζουν πολύ στο σύστημα και η τάση είναι σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο να ελεγχθεί η δαπάνη.

Εξάλλου το επόμενο διάστημα αναμένεται να τιμολογηθούν κι άλλα νέα καινοτόμα φάρμακα τα οποία θα αυξήσουν τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμολόγησή τους συνεπώς και η ένταξή τους στη θετική λίστα φαρμάκων δηλαδή στη λίστα αποζημίωσης, καθυστερεί…εντέχνως.

Πάντως και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο συνέδριο του economist διαμήνυσε πως θα αλλάξει άμεσα η πολιτική φαρμάκου ενώ ευθέως εξέφρασε την άποψη ότι θα επανεξετασθεί το ζήτημα της αποζημίωσης των νέων σκευασμάτων.

Σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας: «Η φαρμακευτική δαπάνη είναι πλέον οριακή για να καλύψει τις ανάγκες εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης ( συνολικά περίπου 2,5 δις. ευρώ) και απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ορθολογικής διαχείρισης της για να διασφαλιστεί η πρόσβαση των ασθενών τόσο σε φθηνά και αξιόπιστα φάρμακα, αρκετά από τα οποία παράγονται στη χώρα, όσο και στη φαρμακευτική καινοτομία που τεκμηριωμένα έχει θεραπευτικό όφελος.»

Μάλιστα συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Προωθούμε μια δέσμη παρεμβάσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις στρεβλώσεις του σημερινού συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης, το οποίο έχει οδηγήσει στη διαρκή μείωση της τιμής των γενοσήμων χωρίς αύξηση του όγκου τους στην αγορά, στην υποκατάσταση παλιών, φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων για τις χρόνιες παθήσεις με νεότερα και πολύ πιο ακριβά χωρίς τεκμηριωμένο κλινικό όφελος, αλλά και στη συνεχιζόμενη επιβάρυνση των πολιτών με αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στη δαπάνη.»


Έρχεται μείωση της συμμετοχής των ασθενών

Έγκυρες πηγές αναφέρουν πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει στα σκαριά σχέδιο βάση του οποίου θα μειωθεί η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά φαρμάκων.

Στο πλαίσιο αυτό παραμένει ανοικτό το ενδεχόμενο η συμμετοχή να καθορίζεται με βάση κοινωνικά και εισοδηματικά κριτήρια παρότι στην πράξη μοιάζει δύσκολο να εφαρμοσθεί.
Το μόνο βέβαιον είναι ότι το επόμενο διάστημα θα ληφθούν μέτρα για την προώθηση των γενοσήμων φαρμάκων τα οποία έχουν μικρότερη ή ακόμη και μηδενική συμμετοχή.

Στο πλαίσιο αυτό θα δοθούν κίνητρα στους φαρμακοποιούς, ενώ αναμένεται να αυστηροποιηθούν και τα μέτρα συνταγογράφησης προς τους γιατρούς ώστε να οδηγηθούν μέσα από συγκεκριμένα μέτρα προς τα γενόσημα. Κάτι που άλλωστε επιτακτικά απαιτεί πια η τρόικα με τα συμπληρωματικά μέτρα του 3ου μνημονίου.


Πηγή : healthreport