ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Απολογούμενη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τον αντικαπνιστικό νόμο

Συμπεριφορά η οποία ρίχνει τα πολιτισμικά στάνταρ μιας χώρας, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας την έκθεση των μη καπνιστών στο παθητικό κάπνισμα.

Σε θέση άμυνας βρίσκεται (και) η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με τη (μη) εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.


Στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας έκανε λόγο για πλήρη ατιμωρησία, με το κάπνισμα δυστυχώς επιτρέπεται παντού:

“Επιτρέπεται στην Βουλή. Επιτρέπεται ακόμα και σε θαλάμους νοσοκομείων, με τις ολέθριες επιπτώσεις που έχει αυτό. Κανείς δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται ούτε για το υγειονομικό ούτε για τον ευτελισμό της έννομης τάξης. Το ένστολο όργανο της τάξης, που υποτίθεται ότι εφαρμόζει τον νόμο, καπνίζει εκεί που απαγορεύεται ή ο βουλευτής που ψήφισε τον νόμο καπνίζει δημοσίως on camera.

Η κυβέρνησή σας τους τελευταίους δεκαεπτά μήνες δεν έχει προβεί σε καμία θετική ενέργεια υπέρ της απαγόρευσης του καπνίσματος. Το ερώτημα είναι αν θα λάβετε κάποια μέτρα για την εφαρμογή του νόμου 3868 κι αν θα προβείτε σε κάποια εκστρατεία ενημέρωσης”.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειμμα εφαρμογής του νόμου:

“Δεν θέλω να δικαιολογούμαι αυτή τη στιγμή. Η αλήθεια είναι ότι οι προτεραιότητες της διαχείρισης ενός συστήματος Υγείας σε οριακή λειτουργία όλο το προηγούμενο διάστημα δεν μας επέτρεψε ενδεχομένως να διαθέσουμε τον απαραίτητο χρόνο και την ενέργεια, για να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που χρειάζονται”.


Παθητικό

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι πρέπει να εδραιωθεί στην κοινή γνώμη ότι το κάπνισμα δεν είναι μόνο μια ανθυγιεινή συμπεριφορά που πλήττει τον ίδιο τον εξαρτημένο από το κάπνισμα, αλλά ιδιαίτερα το παθητικό κάπνισμα είναι μια αντικοινωνική συμπεριφορά, όπως πολύ σωστά επισημαίνετε στην ερώτηση:

“Είναι μια συμπεριφορά καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των μη καπνιζόντων και κατά την άποψή μου είναι και μια συμπεριφορά η οποία ρίχνει τα πολιτισμικά στάνταρ μιας χώρας”.

Ο κ. Ξανθός αποδέχτηκε το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα εθνικό σχέδιο για τη διακοπή του καπνίσματος και την αντιμετώπιση των τεράστιων και αποδεδειγμένων παρενεργειών του.


Πηγή : iatronet