ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Στα «χέρια» της Αρχής Προστασίας Δεδομένων η δημοσιοποίηση των ονομάτων των γιατρών που πάνε σε συνέδρια!

Μπροστά σε ένα δίλημμα θα βρεθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα αλλά και όλα τα στοιχεία των γιατρών που πάνε σε συνέδρια με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών ή λαμβάνουν άλλου τύπου χορηγίες.

Πρόκειται ουσιαστικά για την υλοποίηση του νόμου του 2014, βάση του οποίου όσοι γιατροί παρακολουθούν συνέδρια ή επιστημονικές διοργανώσεις με τη χορηγία φαρμακευτικών εταιρειών, θα πρέπει όλα τους τα στοιχεία να βγουν στον «αέρα» μέσα από το επίσημα site του ΕΟΦ, αλλά και των φαρμακευτικών εταιρειών.


Στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων ο ΙΣΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) που δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι υπέρ της διαφάνειας, είχε προσφύγει από πέρυσι στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Και αυτό διότι θεωρεί ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ο στόχος με ηπιότερα μέτρα και χωρίς να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των γιατρών.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα και να μπορεί να αποφανθεί εάν θίγονται τα προσωπικά δεδομένα του ιατρικού κόσμου.

Ταυτόχρονα όμως, όπως σημειώνουν πηγές, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων έχουν προσφύγει και οι φαρμακοβιομήχανοι (ΣΦΕΕ) προκειμένου να πάρουν άδεια για να βγάλουν στον «αέρα» τα στοιχεία των γιατρών.

Άλλωστε ο κλάδος έχει επιδιώξει να εφαρμοσθεί ο κώδικας δημοσιοποίησης, καθότι επιβάλλεται και από τις μητρικές εταιρείες.

Ήδη μάλιστα οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες είναι έτοιμες, καθώς έχουν συγκεντρώσει όλα τα δεδομένα των γιατρών με τους οποίους έχουν συνεργασθεί. Μάλιστα 3-4 εξ αυτών έχουν «ανεβάσει» και στην ηλεκτρονική τους πλατφόρμα όλα τα δεδομένα και περιμένουν το «πράσινο φως» του ΕΟΦ για να τα δημοσιοποιήσουν πατώντας το σχετικό «κουμπί».

Η όλη διαδικασία πάντως θα πρέπει να είναι έτοιμη έως τις 30 Ιουνίου, ενώ αναμένονται και οι σχετικές τεχνικές διευκρινήσεις από τον ΕΟΦ.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης ερωτηθείς σχετικά, δηλώνει : «Ο ΙΣΑ φροντίζει για τους ασθενείς, αλλά φροντίζει και για τους παρόχους-γιατρούς. Δεν πρέπει εν ονόματι του λαϊκισμού να υπερβαίνει κανείς τα εσκαμμένα και να χρησιμοποιεί ονόματα και διευθύνσεις όταν δεν πρέπει.

Αυτά θα τα συζητήσουμε με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και θα παρέμβουμε με ουσιαστικό τρόπο».

Πηγές σημειώνουν ότι ο ιατρικός κόσμος φοβάται πως με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των γιατρών ουσιαστικά υπάρχει ο κίνδυνος να εμφανίζονται μεγαλύτερα ποσά από αυτά που μπορεί να έχει πάρει ένας γιατρός από μία ομιλία του σε συνέδριο ή σε επιστημονική εκδήλωση. Και αυτό διότι μπορεί να προστίθενται για παράδειγμα τα έξοδα της διαμονής ή του φαγητού που δεν αποτελούν ουσιαστικά αμοιβή του γιατρού.

Πάντως τον κώδικα δημοσιοποίησης θα πρέπει να τον ακολουθήσουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες, τόσο οι πολυεθνικές όσο και οι ελληνικές, καθώς αποτελεί νόμο του κράτους.

Και ο ΕΟΦ από την άλλη με βάση τις διαβεβαιώσεις της προέδρου Κατερίνας Αντωνίου , όλα θα είναι έτοιμα την ώρα που θα πρέπει να βγουν στον αέρα τα στοιχεία των γιατρών, κάτι με το οποίο συμφωνεί και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.


Πηγή : healthreport