Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

Ημερίδα και εθελοντική αιμοδοσία για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη - Στην Τεχνόπολις

Print Friendly and PDFPrintPrint Friendly and PDFPDF
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( ΠΟΥ), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη. Την ημέρα αυτή τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: 10 λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχει.

Η 14η Ιουνίου είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα πρακτικά της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους.


Φέτος το κεντρικό μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all», μήνυμα που προβάλλει την αλυσίδα αλληλεγγύης εθελοντής αιμοδότης-αίμα-ασθενής.

Έτσι, την Τρίτη το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) διοργανώνει Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» στον Πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι ώρα 18.00 – 20.30. Στην ημερίδα θα υπάρχει panel με συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών τονίζοντας το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία.
Θα ακολουθήσει συναυλία στις 21.00 με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.

Επίσης, την Τρίτη στην Τεχνόπολις, από τις 10:00 το πρωί έως τις 14:00 μ.μ. θα πραγματοποιείται εθελοντική αιμοδοσία από την Εθελοντική Αιμοδοσία Αλληλεγγύης 100 Ημερών (Bloody Laver 100 Days) σε συνεργασία με το Blood-e και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών που νοσηλεύονται εκεί.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ως αρμόδιος εθνικός φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει καμπάνια με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την εθελοντική αιμοδοσία.

Ο εθελοντισμός δεν είναι φιλανθρωπία, είναι μια έμπρακτη έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης. Είναι καιρός και στη χώρα μας να αλλάξουμε την εικόνα, με συνεχή και συστηματική ενημέρωση που θα νικήσει την άγνοια, την αδιαφορία και το φόβο και θα μας εξασφαλίσει επάρκεια αίματος.


Πηγή : in