Πέντε ημέρες προθεσμία έχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για να υποβάλουν ενστάσεις για τις τιμές των φαρμάκων τους.
Συγκεκριμένα έως την Παρασκευή μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους οι φαρμακευτικές εταιρείες για τις τιμές που έλαβαν τα φάρμακά τους στο Δελτίο Τιμών που εκδόθηκε πριν λίγα 24ωρα.
Το διορθωτικό δελτίο αναμένεται να εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι αναφέρουν πηγές και σίγουρα όχι πριν περάσουν τουλάχιστον δύο μήνες.
Στο διορθωτικό Δελτίο αναμένεται να περιλαμβάνονται εκτός από τις διορθώσεις που θα προκύψουν από τις ενστάσεις αλλά και τα λάθη της τελευταίας στιγμής που προέκυψαν και προκάλεσαν πανικό στις φαρμακευτικές εταιρείες.
Έρχονται και νέα φάρμακα
Ταυτόχρονα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε περιθώριο όσες εταιρείες έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας φαρμάκων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) έως τις 31 Μαΐου, να καταθέσουν αίτηση για τιμή έως τις 17 Ιουνίου.
Άγνωστο παραμένει πάντως αν το διορθωτικό δελτίο τιμών με το δελτίο τιμών με τα νέα φάρμακα, εκδοθούν ταυτόχρονα. Και αυτό διότι όπως σημειώνουν πληροφορίες , η ηγεσία του υπουργείου Υγείας φοβάται πιθανή αύξηση της δαπάνης φαρμάκων από την κυκλοφορία νέων σκευασμάτων, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η δαπάνη έχει ξεφύγει.
Έρχεται και νέα πολιτική για το φάρμακο
Στο μεταξύ υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επανεξετάζει το σύνολο της φαρμακευτικής πολιτικής, όπου δεν αποκλείεται να έχουμε και νέους περιορισμούς στη δαπάνη.
Εξάλλου οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η κυβέρνηση δέχεται εισηγήσεις να επανεξετάσει το σύνολο της φαρμακευτικής δαπάνης που με βάση τα στοιχεία που της παρουσιάζονται, αγγίζει συνολικά το 33% των δαπανών του τομέα της Υγείας.
Όσοι κάνουν τη σχετική ανάλυση σε κυβερνητικά στελέχη, συνυπολογίζουν εκτός από το 1,946 δις ευρώ και: τη συμμετοχή των ασθενών, τα νοσοκομειακάφάρμακα, τα ΜΗΣΥΦΑ, καθώς και άλλες «κρυφές» κατηγορίες.
Ωστόσο το μόνο βέβαιον είναι πως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να δώσει κίνητρα στους φαρμακοποιούς για τα γενόσημα.
Όλα αυτά βέβαια αναμένεται να υλοποιηθούν αρκετό καιρό μετά, καθώς απομένουν πολλές διαδικασίες για τη δρομολόγησή τους. Αυτό που προέχει βέβαια για την κυβέρνηση φαίνεται να είναι η μείωση της συμμετοχής των ασθενών, λένε πηγές ώστε να καμφθούν και οι αντιδράσεις από άλλα μέτωπα που έχουν ανοίξει το τελευταίο διάστημα (βλέπε ασφαλιστικό, ΕΝΦΙΑ, φορολογικό κλπ.)
Πηγή : healthreport