ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

ΠΕΦ: "Πράσινο φως" για την προστασία από τα πλαστά φάρμακα

Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επιταχύνει τις διαδικασίες για τη γνησιότητα φαρμάκων - Η εκτίναξη της φαρμακευτικής δαπάνης απαιτεί μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης, αντί της επιβολής δυσθεώρητου clawback.

Πρόσω ολοταχώς για την προσαρμογή της χώρας μας στα νέα κοινοτικά δεδομένα που σχετίζονται με την προστασία των ασθενών από τα πλαστά φάρμακα, προχωρεί η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία.


Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) έδωσε χθες το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή της στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πιστοποίησης Γνησιότητας Φαρμάκων (European Medicines Verification Organization - ΕMVO) κατά τη γενική συνέλευση του κλάδου.

Ο νέος κανονισμός τέθηκε σε ισχύ στις 9 Φεβρουαρίου φέτος, και δίνει τρία χρόνια περιθώριο να προσαρμοστούν τα κράτη - μέλη στις απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ισχύσει από το 2019, ενώ ειδικά για τη χώρα μας, την Ιταλία και το Βέλγιο, προβλέπει παράταση άλλης μιας επιπλέον τριετίας, η οποία απ΄ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.

Ο λόγος είναι ο εξαγωγικός προσανατολισμός των ελληνικών φαρμακευτικών βιομηχανιών, οι οποίες στο πλαίσιο των αναπτυξιακών τους προγραμμάτων στοχεύουν στη διεύρυνση των εξαγωγικών τους δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα να προσανατολίζονται στην ταυτόχρονη προσαρμογή με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της Ε.Ε. αντί να περιμένουν και να κάνουν χρήση της παράτασης που έχει δοθεί.

Και αυτό γιατί ο νέος κανονισμός αφορά το σύνολο των φαρμάκων που κυκλοφορούν, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφουμένων φαρμάκων, αλλά και άλλων προϊόντων υγείας εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο για την προστασία του πληθυσμού.

Πέρα από τη συμμετοχή στον ΕMVO, ειδική ομάδα εργασίας μελετά τώρα τη δημιουργία και του εθνικού αποθετηρίου, του σημείου δηλαδή όπου θα συλλέγονται όλα τα στοιχεία πιστοποίησης των φαρμάκων που κυκλοφορούν καθώς το σύστημα θα ανιχνεύει τα φάρμακα από το σημείο παραγωγής τους, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ο κανονισμός δίνει τη δυνατότητα στις μικρές χώρες να δημιουργήσουν Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Γνησιότητας Φαρμάκων (NMVO)μαζί με κάποια άλλη χώρα, οπότε οι συζητήσεις με την Κύπρο έχουν ήδη ξεκινήσει, όμως ήδη έχουν εντοπιστεί τεχνικά προβλήματα στο ενδεχόμενο αυτό, με αποτέλεσμα να μελετώνται οι λύσεις τους, δεδομένου ότι υπάρχει και το χρονικό περιθώριο.

Σημειώνουμε ότι ο κάθε NMVO αποτελεί μη κερδοσκοπικό φορέα του οποίου η λειτουργία ανατίθεται στους παρασκευαστές, όμως τελεί υπό την εποπτεία του τοπικού Οργανισμού Φαρμάκων της κάθε χώρας.

Σχετική ομάδα εργασίας με στελέχη της φαρμακευτικής βιομηχανίας (ΣΦΕΕ και ΠΕΦ) σε συνεργασία με τον ΕΟΦ, επεξεργάζεται και τις υπόλοιπες προϋποθέσεις προσαρμογής, που περιλαμβάνουν τη διαχείριση των στοιχείων, της ασφάλειάς τους και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ασθενών, για τη διασφάλιση του απορρήτου των στοιχείων της υγείας του.


Τιμές φαρμάκων και clawback

Παράλληλα, κατά τη γενική συνέλευση της ΠΕΦ, συζητήθηκε το θέμα της τιμολόγησης των φαρμάκων και επισημάνθηκε ότι αν δεν υπάρξει άμεσα αλλαγή της νομοθεσίας, τότε τα παλιά φάρμακα είναι καταδικασμένα, αφού το όριο της ανατιμολόγησης φθάνει στο ένα ευρώ σταδιακά.

Ταυτόχρονα, ο εκτροχιασμός της φαρμακευτικής δαπάνης οδηγεί σε εξωφρενικές επιστροφές με την μορφή του clawback, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και επιτακτικότερο να εισαχθούν μέτρα ελέγχου της κατανάλωσης φαρμάκων, αντί των συνεχών μειώσεων των τιμών τους.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίσθηκε να ζητηθεί συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της φαρμακευτικής δαπάνης που αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Στη συνάντηση θα τεθεί και το πάγιο θέμα της εξαίρεσης των εμβολίων καθώς και της κάλυψης των απόρων, ανασφαλίστων και προσφύγων, από το συνολικό ποσό της φαρμακευτικής δαπάνης, καθώς ο περιορισμός της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,945 δισ. ευρώ δεν επαρκεί για τον πληθυσμό, με αποτέλεσμα οποιαδήποτε παραπάνω ζήτηση να καλύπτεται από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, με τη μορφή του clawback.


Πηγή : healthmag