ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Όλη η αλήθεια για το ποσοστό κέρδους των φαρμακείων! (έρευνα)

Στο στόχαστρο είναι το τελευταίο διάστημα το ποσοστό κέρδους των φαρμακοποιών.

Συχνά πυκνά ανοίγει η συζήτηση για τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, τόσο με πρωτοβουλία της τρόικας όσο και με διάφορες ενέργειες των κυβερνήσεων. Μπορεί προς ώρας η συζήτηση να έχει «παγώσει» ο κίνδυνος όμως δεν έχει εκλείψει ακόμη για τον κλάδο.


Φαίνεται ωστόσο ότι η αλήθεια απέχει παρασάγγας, καθώς τα τελευταία χρόνια όπως όλες οι επαγγελματικές κοινωνικές ομάδες έτσι και οι φαρμακοποιοί είδαν τα εισοδήματά τους να κατρακυλούν.

Άλλωστε δεν είναι μόνο ότι πληρώνονται με καθυστέρηση από τον ΕΟΠΥΥ για φάρμακα που προπληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά και τα έσοδα τους έχουν πάρει την κατιούσα λόγω μειώσεων των τιμών των φαρμάκων αλλά και της κρίσης.

Τελευταίο χτύπημα, η πώληση φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) από τα σούπερ μάρκετ, φάρμακα που αποτελούσαν την τελευταία πηγή ρευστού χρήματος για τον κλάδο.

Η αλήθεια πάντως είναι πως τα τελευταία χρόνια με διάφορες κυβερνητικές παρεμβάσεις, ο κλάδος είδε το ποσοστό κέρδους του να μειώνεται.

Από έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) με επικεφαλής τον αναπληρωτή Κοσμήτορα Νίκο Μανιαδάκη, προκύπτει ότι το ποσοστό κέρδους μειώνεται ανάλογα με την τιμή του φαρμάκου και καταλήγει σε εξαιρετικά περιορισμένο όταν το φάρμακο είναι ακριβό.

Δείτε παρακάτω τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων όπως προκύπτουν από την έρευνα της ΕΣΔΥ και του καθηγητή Οικονομικών της Υγείας Νίκου Μανιαδάκη.



Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση όπως λένε πηγές επιχειρεί να«καλμάρει» τον κλάδο, εξετάζοντας το ενδεχόμενο να δώσει στα ιδιωτικά φαρμακεία τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα.


Πηγή : healthreport