ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

400 ενστάσεις ελέγχει σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων


Στόχος είναι η διόρθωση όσο περισσότερων γίνεται, αλλά και η διατήρηση μοναδικών παλαιών φαρμάκων στη αγορά.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων με στόχο να διερευνήσει τις ενστάσεις των φαρμακευτικών εταιριών που έχουν υποβληθεί με αφορμή το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που περιελάμβανε την γενική ανατιμολόγηση όλων των σκευασμάτων που κυκλοφορούν στην αγορά.


Οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί υπολογίζονται σε περίπου 400 και δεν αφορούν άλλα λάθη, παρά μόνο αυτά που προκύπτουν από το τελευταίο δελτίο τιμών.

Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει ήδη σε επεξεργασία των ενστάσεων αυτών και τις έχει ομαδοποιήσει, προκειμένου να είναι ευκολότερη η διαχείρισή τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Καθώς οι ενστάσεις είναι αρκετές, η συνεδρίαση αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον δύο ημέρες, ώστε να αποσαφηνιστεί ότι τα αιτήματα των φαρμακευτικών αφορούν μόνο το ακριβώς προηγούμενο δελτίο τιμών και όχι άλλο προγενέστερο, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην αγορά από τη μείωση των τιμών όπως προβλέφθηκαν με την τελευταία ανακοστολόγηση.

Για πρώτη φορά σε αυτή την Επιτροπή Τιμών θα ληφθεί σοβαρά υπόψιν το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης παλαιών φαρμάκων από την αγορά, σε σχέση με την εισαγωγή τους ως μοναδικά, από το ΙΦΕΤ. Με το δεδομένο αυτό, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε ένσταση η οποία χαρακτηρίζει το προϊόν μοναδικό, καθώς υπήρξαν προηγούμενες ενστάσεις για μοναδικά προϊόντα, οι οποίες όμως δεν ευσταθούσαν, άρα δεν έγιναν δεκτές, σύμφωνα με παράγοντες της Επιτροπής Τιμών.

Σύμφωνα με την ομαδοποίηση του ΕΟΦ, οι ενστάσεις αφορούν λάθος τιμές από ορισμένες χώρες (ώστε να εξαχθεί ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων της Ευρώπης), λάθος επιλογή πρωτοτύπου που αποτελεί προϊόν αναφοράς για τα γενόσημά του, λάθος ημερομηνία απώλειας της προστασίας δεδομένων, κάποια που χαρακτηρίζονται μοναδικά και αναντικατάστα κλπ.

Σημειώνουμε ότι ούτε αυτή τη φορά θα υπάρξει ακρόαση των φαρμακευτικών εταιριών επί των ενστάσεων που έχουν υποβάλλει, όπως ορίζεται από τη σχετική υπουργική απόφαση.

Έτσι, μετά τα οριστικά αποτελέσματα της συνεδρίασης της Επιτροπής, το νέο διορθωτικό δελτίο τιμών θα πάρει το δρόμο του για υπογραφή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό.


Πηγή : healthmag