ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


ΠΕΦ - ΣΦΕΕ: Χρειάζεται μοντέλο ανάπτυξης άμεσα - Ο χρόνος γράφει αντίστροφα

Για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται στην έρευνα, επιστρέφουν στη χώρα 35 εκατ. ευρώ.

"Το ζήτημα στη χώρα μας είναι ότι η κρίση έχει διαρκέσει πάρα πολλά χρόνια. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν αυτοί που αποφασίζουν. Πρέπει να πιέσουμε να δοθούν λύσεις με χρονοδιάγραμμα. Ο χρόνος γράφει αντίστροφα.

Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη, χρειάζεται ένα πλάνο σε κάθε τομέα. Οπουδήποτε δοθεί έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία, αναπτύσσονται θέσεις εργασίας".


Τις επισημάνσεις αυτές έκανε χθες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας Θεόδωρος Τρύφων μιλώντας στο συνέδριο "The future of healthcare in Greece" της Boussias Conferences που έγινε στην Αθήνα.

Ο κ. Τρύφων σημείωσε πως η ελληνική φαρμακευτική αγορά έχει την εσωτερική αγορά στην οποία θα πρέπει να γίνουν μια σειρά από ρυθμίσεις καθώς θα πρέπει να ρυθμιστούν τα ζητήματα αποζημίωσης των ασφαλισμένων, αλλά και να δοθούν κίνητρα για αύξηση της χρήσης των γενοσήμων, αντί της μείωσης των τιμών τους σε ασφυκτικό βαθμό, με εκπτώσεις που φθάνουν το 75%. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει αξιολόγηση της νέας τεχνολογίας σε συνάρτηση του κόστους με την αποτελεσματικότητά της.

Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Τρύφων σημείωσε πως το ελληνικό φάρμακο είναι εξαγώγιμο προϊόν, για να τονίσει πως δεν έχουμε και πολλούς αντίστοιχους τομείς στη χώρα. Υπάρχουν συνεργασίες ανάπτυξης μεταξύ εταιρειών και συμπράξεις και σε επίπεδο παραγωγής. Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία έχει μεγάλη εξωστρέφεια μέσω εξαγωγών.

«Εξάγουμε σε πάνω από 60 χώρες, έχουμε 20 σύγχρονες μονάδες, επενδύονται σημαντικά ποσά στην καινοτομία και σε υβριδικά προϊόντα. Πρέπει να υπάρχει διασύνδεση παραγωγής με έρευνα και με κίνητρα» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ.

Για να καταλήξει: «Η χώρα μας δεν έχει πολύ χρόνο. Από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 πρέπει να υλοποιηθεί ένα πλάνο σε συνεργασία με την Πολιτεία. Πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια όπως γραφειοκρατία των υγειονομικών αρχών, επανεξέταση clawback και rebate, σύστημα τιμολόγησης και να δοθούν φορολογικά κίνητρα, όσο ακόμη υπάρχει χρόνος».

Από την πλευρά του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ο πρόεδρος κ.Πασχάλης Αποστολίδης, υπογράμμισε ότι όλοι συμφωνούμε στις διαπιστώσεις, όμως χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων. Σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους και να ενισχυθεί η καινοτομία η οποία δίνει θέσεις εργασίας. Τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η φαρμακοβιομηχανία έχασε πολλές θέσεις εργασίας, καθώς από τους 132.000 απασχολούμενους, σήμερα έχουν περιοριστεί στις 87.000 άτομα.

Και μετά από 8 χρόνια ύφεσης, το προσδόκιμο επιβίωσης στη χώρα έχει αρχίσει να φαίνεται ότι μειώθηκε.

Ο κ. Αποστολίδης υπογράμμισε όμως ότι η χώρα θα πρέπει να επιλέξει το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμεί, για να θέσει τις κατάλληλες προτεραιότητες και ως παράδειγμα έφερε το Βέλγιο που επέλεξε την έρευνα, την Ιρλανδία που επέλεξε την παραγωγή, επισημαίνοντας πως πρέπει και η χώρα μας να κάνει την επιλογή της, κάτι που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει αποφασιστεί.

Και τονίζοντας πως 140.000 άτομα υψηλής εκπαίδευσης έχουν μεταναστεύσει από τη χώρα, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία δίνει πάνω από 85% θέσεις υψηλού δυναμικού και προοπτικής, με δυνατότητα να κρατήσει το επιστημονικό δυναμικό μέσα στη χώρα.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως το φάρμακο είναι το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας μαςμετά τα πετρελαιοειδή και πως για κάθε ένα ευρώ που διατίθεται στην έρευνα, επιστρέφουν στη χώρα 35 εκατ. ευρώ.


Πηγή : healthmag