ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


50 μοναδικά νοσοκομειακά φάρμακα προβληματίζουν την Επιτροπή Τιμών

Σε τρίτη συνεχή συνεδρίαση προχωρεί σήμερα η αρμόδια Επιτροπή, προκειμένου να οριστικοποιήσει τις νέες τιμές και να στείλει το υποψήφιο Δελτίο Τιμών στον υπουργό για υπογραφή.

Τρίτη και τελευταία σύσκεψη για την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων σήμερα, καθώς ο χρόνος πιέζει, το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων πρέπει να υπογραφεί και η Επιτροπή, έχει ακόμη να αποφασίσει για τις τιμές περίπου 50 μοναδικών και αναντικατάστατων φαρμάκων, για τα οποία δεν υπάρχει η πολυτέλεια να λείψουν από την ελληνική αγορά.


Τα περισσότερα από αυτά, είναι νοσοκομειακά -ένα ή δύο μόνο μπορούν να κυκλοφορούν και εκτός νοσοκομείου σύμφωνα με πηγές από την Επιτροπή τιμών.

Η διαφοροποίηση της τιμής από την πρόταση του ΕΟΦ μέχρι την πρόταση της παρασκευάστριας εταιρίας ή του κατόχου άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου, θα συζητηθεί σήμερα και αν δεν εξαχθεί κάποια οριστική απόφαση, η Επιτροπή Τιμών μελετά ακόμη και το ενδεχόμενο να στείλει το Δελτίο Τιμών στον υπουργό σε ... δύο δόσεις. Μία με τις τιμές για τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, καθώς και δύο ξεχωριστά αρχεία για τα συγκεκριμένα φάρμακα, που το ένα θα περιέχει τις προτάσεις του ΕΟΦ και το άλλο τις προτάσεις των εταιριών.

Η δυσκολία του ... εγχειρήματος, ήταν τέτοια το προηγούμενο διήμερο, που σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιτροπή αναγκάστηκε να θέσει τις δύο τιμές σε ψηφοφορία, προκειμένου να καταλήξουν σε απόφαση! (Από την ψηφοφορία απείχε ο ΕΟΦ).

Κατά τη διαδικασία, διευθετήθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με τη χρήση του επταψήφιου κωδικού αντί του εννεαψήφιου κωδικού που θα έπρεπε, λύνοντας έτσι τις αμφισβητήσεις στις αναγωγές των συσκευασιών που προέκυπταν από τον επταψήφιο κωδικό (η διαφορά των δύο κωδικών, αφορά τη συγκεκριμένη συσκευασία με τη συγκεκριμένη δόση του φαρμάκου, που ελέγχεται για να τιμολογηθεί).

Στη σημερινή σύσκεψη, θα συζητηθούν επίσης και ορισμένα ακραία λάθη που είχαν παρατηρηθεί σε προηγούμενα δελτία τιμών, όπως η μείωση δύο φορές της τιμής ορισμένων φαρμάκων κατά 50%, οπότε αναμένονται και κάποιες αυξήσεις - διορθώσεις, πέραν των γενικών μειώσεων στις τιμές. Συνολικά πάντως η μεσοσταθμική μείωση που αναμένεται να προκύψει από το συγκεκριμένο δελτίο τιμών, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5%.

Στα προβλήματα που δεν συζητήθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις,παραμένουν θέματα κοστολογίων για τα οποία δεν έχει αρμοδιότητα η Επιτροπή Τιμών, ενώ τέθηκαν και σε αυτές τις συνεδριάσεις θέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, καθώς και θέματαεπιλογής χωρών για την εξαγωγή τιμής, όπως π.χ. η Ιταλία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων καθηγητή Γιάννη Φίλο, μετά την υπογραφή του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, οι φαρμακευτικές θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε ενστάσεις, οι οποίες θα αντιμετωπιστούν με την έκδοση διορθωτικού δελτίου τιμών.

Καθώς οι διορθώσεις αυτή τη φορά ήταν οι λιγότερες δυνατές, ο κ. Φίλος υπογράμμισε την εξαιρετική δουλειά που έγινε από πλευράς του ΕΟΦ για την εξαγωγή των νέων τιμών και για την ομαλή έκβαση της διαδικασίας.


Πηγή : healthmag