ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Πρόεδρος Φ.Σ. Χανίων: Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εφαρμοσμένης Φαρμακευτικής μέσα από αποσπάσματα



Ένας Καθηγητής συνήθιζε να λέει ότι οι ημερίδες και τα συνέδρια δεν είναι δυνατόν να καλύψουν την ενημέρωσή μας, δείχνουν όμως το δρόμο και μπορούν να αποτελέσουν την αρχή μιας διαρκούς αναζήτησης στη γνώση. Το 2ο ΠΣΕΦ πηγαίνει ακόμα παραπέρα, αυτήν την αναζήτηση στην επιστήμη και του ρόλου που διεκδικεί το φαρμακείο για τον εαυτό του, προβάλλοντας συνεχώς και καθόλου τυχαία, εικόνες από έναν κόσμο Ιατρικής πρακτικής.
Το Φαρμακείο ως «ο τρίτος πόλος», ως «πύλη εισόδου στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας», ως «σημείο αναφοράς», ως «πεδίο γνώσεων», ως «λειτουργού υγείας», επιβάλλουν από μόνα τους μία νέα εικόνα που θα το χαρακτηρίζουν και θα το διαφοροποιούν από οτιδήποτε άλλο.

Αν ζούμε, όπως ειπώθηκε, «την χυδαία αποεπιστημονοποίηση του ρόλου του φαρμακοποιού» και μία συντονισμένη «ασέλγεια της έννοιας φαρμακείου» σε σχέση με την εμπορική του διάσταση , τότε το «ανατρέχω, αξιολογώ και ξεχωρίζω  την πληροφορία» από το βιβλίο και το διαδίκτυο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού καθορίζει τη συμβουλή μου στον ασθενή και τη σχέση εμπιστοσύνης μου μαζί του. Τον ίδιο στόχο αυτής της αναβάθμισης, πετυχαίνει και η «θέσπιση υποχρεωτικής εκπαίδευσης του φαρμακοποιού» από τους Συλλόγους που θα  προετοιμαστούν για αυτό, «σφραγίζοντας το δρόμο και τις απειλές από τρίτους».
Είναι λοιπόν το 2ο ΠΣΕΦ ένα «Συνέδριο Καινοτομίας», που υποδεικνύει το μοναδικό δρόμο της ενημέρωσης και της επαρκούς επιστημονικής γνώσης για το φαρμακοποιό, που ενσωματώνει αρχές και έννοιες της θεραπείας, που μυεί σε ιατρικούς όρους και εφαρμογές, ώστε να μπορέσει να γίνει ο Φαρμακοποιός  «αξιότερος των αξίων» σύμβουλος και να διεκδικήσει το ρόλο που επιθυμεί για τον εαυτό του.
«Η επιτυχία ενός ανθρώπου δεν πηγάζει κυρίως από τα υλικά αγαθά, αλλά πηγάζει από την προσπάθεια, από την επιτυχία, από την κοινωνική προσφορά. Η πορεία του καθενός κρίνεται, από πόσους ανθρώπους έχει επηρεάσει και τι έχει προσφέρει στην κοινωνία»
Μανόλης Κατσαράκης
Πρόεδρος
Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων