ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Εφικτή η εξοικονόμηση έως 25% στο Σύστημα Υγείας

Σύμφωνα και με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινότητας, προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών ως επαγγελματιών υγείας και ειδικών στα φάρμακα.

Έως και 25% μπορεί να εξοικονομήσει το Σύστημα Υγείας από τα κονδύλια που διαθέτει για υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, σύμφωνα και με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της κοινότητας, εάν ενισχυθεί ο ρόλος των φαρμακοποιών ως επαγγελματιών υγείας και ειδικών στα φάρμακα. Στοιχεία που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και αναμένει την απάντησή του- και συγκεκριμένα, αν θα κατοχυρώσει νομικά τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Εκ των οποίων αρκετές ήδη παρέχονται από τους φαρμακοποιούς, αν και γνωρίζουν ότι παρανομούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε κυρώσεις.


Παράγοντας από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, μας ανέφερε ότι στα πάγια αιτήματα των Ελλήνων φαρμακοποιών είναι να κατοχυρωθούν νομικά για τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης που διαθέτουν τα 9.880 φαρμακεία ανά την Ελλάδα και παράλληλα αυτές να επεκταθούν περαιτέρω στα πεδία της ΠΥ που το σύστημα χωλαίνει.

Ενδεικτικά περιγράφονται υπηρεσίες που προσφέρονται είτε μεμονωμένα είτε σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Υπηρεσίες βελτιστοποίησης χρήσης φαρμάκων
Υποστήριξη και εκπαίδευση ασθενών στη χρήση συσκευών φαρμάκων για ΧΑΠ
Συνεργασία με την ομάδα υγείας στη θεραπευτική ασθενών χρόνιου πόνου, ρευματολογικών παθήσεων, ψυχικής υγείας, αιματολογίας, αντιπηκτικής αγωγής, καρδιακών ανεπαρκειών.
Πρόληψη και αντιμετώπιση διαβήτη,
Υποστήριξη ασθενών στο σπίτι
Υποστήριξη πρόληψης και υγιούς διαβίωσης
Απεξάρτηση από το αλκοόλ
Διακοπή καπνίσματος, έλεγχος βάρους
Πρόληψη και προστασία από τον καρκίνο του δέρματος
Εποχιακός αντιγριπικός εμβολιασμός
Απλοί διαγνωστικοί έλεγχοι
Αντιμετώπιση ελαφρών περιστατικών ως εναλλακτική λύση της πρόσβασης στο γενικό ιατρό ή στα εξωτερικά ιατρεία.

Επίσης, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση αποτελούν πεδίο εφαρμογής και ανάπτυξης της έννοιας της «διαχείρισης των φαρμάκων» από τους φαρμακοποιούς.

Η πρόταση, λοιπόν, που έχει γίνει από το θεσμικό όργανο του κλάδου στην ηγεσία του Υπουργείου είναι οι υπηρεσίες και οι παροχές που θα λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι να καθοριστούν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές που παρατηρούνται σε χώρες του εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούν το φαρμακείο για την επίτευξη στόχων πρόληψης ασθενειών στην Κοινότητα, αντιμετώπισης απλών περιστατικών, επίβλεψης και καθοδήγησης της αυτοθεραπείας, ελέγχου της ορθής χρήσης των φαρμάκων, της συμμόρφωσης των ασθενών και της αποτελεσματικότητας της αγωγής κλπ.

Το ερώτημα βεβαίως είναι εάν κατοχυρωθεί νομικά η προσφορά υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης από τους φαρμακοποιούς, ποιες θα είναι οι οικονομικές απαιτήσεις των τελευταίων από το Σύστημα Υγεία. Πάντως λένε εκπρόσωποι του κλάδου θα είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτά που σήμερα πληρώνει το κράτος για την στήριξη του Πρωτοβάθμια Τομέα που είναι ανύπαρκτος.


Παράδειγμα αμοιβής φαρμακοποιών στη Γερμανία

Τα φαρμακεία στη Γερμανία δύναται να χρεώσουν έως και 2,5 ευρώ για χρήση της διανυκτέρευσης ή της εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης. Επίσης λαμβάνουν πρόσθετη αμοιβή ανά χορηγούμενη συσκευασία συνταγογραφούμενου φαρμάκου, ποσό που καταβάλλεται υπέρ του «Ταμείου Διανυκτέρευσης και εξυπηρέτησης έκτακτης ανάγκης» Τα φαρμακευτικά επιμελητήρια αναφέρουν στο ταμείο τiς διανυκτερεύσεις και τις υπηρεσίες που παρασχέθηκαν και αυτό με τη σειρά του καταβάλλει στα φαρμακεία μία εφάπαξ αποζημίωση. Εκτιμάται ότι τα φαρμακεία στη Γερμανία εισπράττουν κατά μέσο όρο 270 ευρώ σε ετήσια βάση για την παροχή υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.


Πηγή : iatronet