ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η αντίσταση στα αντιβιοτικά μπορεί να κοστίσει 100 τρισ. δολάρια

Οι σοβαρές λοιμώξεις από εξαιρετικά ανθεκτικά στα φάρμακα μικρόβια ενδέχεται να κοστίσουν τη ζωή 10 εκατομμυρίων ανθρώπων το χρόνο αλλά και το συνολικό ποσό των 100 τρισεκατομμυρίων δολαρίων οικονομικής παραγωγής μέχρι το 2050, σε περίπτωση που δεν ληφθεί άμεση δράση για την επιβράδυνση της αύξησης της αντοχής στις φαρμακευτικές ουσίες.

Τα παραπάνω επισημαίνει μια νέα διεθνής έκθεση, η οποία προειδοποιεί ότι η ιατρική απειλείται «να επιστρέψει στο σκοτεινό μεσαίωνα» αν δεν επενδυθούν έως 40 δισεκατομμύρια δολάρια την επόμενη δεκαετία για να λυθεί το πρόβλημα της μικροβιακής αντίστασης όχι μόνο στα αντιβιοτικά, αλλά και σε όλα τα αντιμικροβιακά φάρμακα κατά ιών, μυκήτων, παρασίτων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών.


Οι παγκόσμιες πωλήσεις αντιβιοτικών με πατέντα είναι περίπου 4,7 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η έκθεση ουσιαστικά προτείνει να μειωθεί η ζήτηση για αντιβιοτικά και άλλα αντιμικροβιακά φάρμακα και, παράλληλα, να αυξηθεί η προσφορά τους.

Για το λόγο αυτό, προτείνει την αποζημίωση με τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο δολάρια των φαρμακοβιομηχανιών για κάθε νέο αντιβιοτικό που θα ανακαλύπτουν, αλλά και την επιβολή πρόσθετων φόρων σε εκείνες τις εταιρείες που δεν επενδύουν στην έρευνα για νέα αντιβιοτικά.

Η έκθεση, που συντάχθηκε μετά από προτροπή πριν δύο χρόνια του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron, κάνει λόγο για την ανάγκη να υπάρξει μια «επανάσταση» στον τρόπο που χρησιμοποιούνται τα αντιβιοτικά. Γι’ αυτό, προτείνει μια εκτεταμένη καμπάνια ενημέρωσης της παγκόσμιας κοινής γνώμης, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν επίγνωση των επερχόμενων κινδύνων, με συνέπεια να παίρνουν αντιβιοτικά ακόμη και για απλά κρυολογήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται από το 2020 σε κανένα ασθενή να μην συνταγογραφούνται αντιβιοτικά, αν προηγουμένως δεν έχει γίνει ένα σχετικό γρήγορο τεστ, που να επιβεβαιώνει ότι όντως τα χρειάζεται. Για να γίνει αυτό όμως, θα πρέπει πρώτα να εξαπλωθούν ευρέως αυτά τα γρήγορα τεστ.

Η ανθρωπότητα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, χάνει σταδιακά τη μάχη των αντιβιοτικών, που θεωρείται εξίσου σοβαρή με τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Το πρόβλημα είναι διπλό: δεν ανακαλύπτονται νέα αποτελεσματικότερα αντιβιοτικά με τον αναγκαίο ρυθμό (η πιο πρόσφατη κατηγορία νέων αντιβιοτικών ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του ΄80), ενώ «σπαταλιούνται» και έτσι αχρηστεύονται τα υπάρχοντα αντιβιοτικά λόγω άλογης χρήσης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση προτείνει τη μείωση της υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία (στις ΗΠΑ το 70% των πωλούμενων αντιβιοτικών καταλήγουν σε ζώα) και την επιβολή σήμανσης στα προϊόντα κρέατος που έχουν προκύψει από ζώα με αντιβιοτικά. Επίσης, τη δημιουργία ενός νέου Παγκόσμιου Ταμείου Καινοτομίας ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων (το οποίο θα χρηματοδοτεί έρευνες για νέα αντιβιοτικά), τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής στα νοσοκομεία, τη προώθηση της χρήσης εμβολίων ως εναλλακτικών στα αντιβιοτικά κ.α.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και άλλοι διεθνείς φορείς επαίνεσαν τη νέα έκθεση, όμως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι «αν και αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για να αντιμετωπισθεί η ευρεία αποτυχία της αγοράς σε αυτό το πεδίο, δεν πηγαίνει τόσο μακριά, όσο χρειάζεται».

Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, 85 φαρμακευτικές επιχειρήσεις και 9 ενώσεις της βιομηχανίας από 18 χώρες υπέγραψαν τη «Διακήρυξη Καταπολέμησης της Μικροβιακής Αντοχής», η οποία υποστηρίζει τη συνέχιση των προσπαθειών προς μια καλύτερη προστασία των αντιβιοτικών.


Πηγή : pharmajournal