ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Πώς ο Μπ. Ομπάμα διέλυσε τον «γάμο» Pfizer-Allergan

Λίγες ώρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων κατά των λεγόμενων «tax inversions» δηλαδή του μοντέλου εξαγοράς μιας (μικρής, συνήθως) ξένης εταιρείας από μια μεγάλη αμερικανική και της μεταφοράς της έδρας του νέου ομίλου στο εξωτερικό ώστε να μην υπόκειται στο φορολογικό καθεστώς των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε επισήμως η κατάρρευση του μεγαλύτερου deal αυτού του είδους: Ο λόγος για τη συγχώνευση της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Pfizer με την Allergan (αμερικανικών συμφερόντων μεν, με έδρα στο Δουβλίνο δε), ύψους 160 δισ. ευρώ που όχι μόνο θα δημιουργούσε ένα νέο κολοσσό στον κλάδο, αλλά και θα επέτρεπε στην Pfizer να μειώσει τη φορολογική της επιβάρυνση κατά περίπου 1 δισ. δολ. ετησίως, αφού θα «μετακόμιζε» φορολογικά στην Ιρλανδία, όπου οι συντελεστές φορολογίας των επιχειρήσεων είναι πολύ χαμηλότεροι σε σχέση με τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, η Pfizer θα αποκτούσε ευκολότερη πρόσβαση σε συσσωρευμένα κέρδη 128 δισ. δολαρίων που έχει «παρκάρει»στο εξωτερικό για να αποφύγει την «τσιμπίδα» της αμερικανικής εφορίας.

Νίκη Ομπάμα


Σε μια εξέλιξη που χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές ως σημαντική νίκη για την κυβέρνηση Ομπάμα, μόλις γνωστοποιήθηκαν οι νέες ρυθμίσεις που ουσιαστικά «ακύρωναν» τα φορολογικά οφέλη που θα αποκόμιζε η Pfizer αποκτώντας την Allergan, η Pfizer υπαναχώρησε από τη συμφωνία συγχώνευσης.
Η Allergan δήλωσε «απογοητευμένη» από την εξέλιξη, υπογράμμισε όμως ότι μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία της, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της είναι ισχυρά. Η Pfizer, από την πλευρά της, είδε ακόμα μια προσπάθειά της να εξαγοράσει ξένη εταιρεία για φορολογικούς λόγους να οδηγείται σε ναυάγιο, αφού είχε προηγηθεί η αποτυχημένη απόπειρά της να αποκτήσει τη βρετανική AstraZeneca το 2014. Οπως ανακοίνωσε η εταιρεία, επικεντρώνεται πλέον στην εσωτερική της αναδιοργάνωση και έως το τέλος του έτους θα ανακοινώσει εάν προτίθεται να «σπάσει στα δυο», διαχωρίζοντας τη μονάδα γενόσημων φαρμάκων από αυτή των νέων, πρωτοποριακών φαρμάκων που καλύπτονται από πατέντες.
Μετά τις νέες πρωτοβουλίες της αμερικανικής κυβέρνησης (που είχε βάλει στο «στόχαστρό» της τα inversions από το 2014), είναι αβέβαιη η τύχη και άλλων συμφωνιών που υπαγορεύθηκαν από τους ίδιους λόγους, όπως η συγχώνευση της Johnson Controls με τη ιρλανδική Tyco International (ύψους 16,5 δισ. δολ.) και η εξαγορά της βρετανικής Markit από την HIS (αξίας 13 δισ. δολ.)

Αποτυχημένα deals

Σύμφωνα με στοιχεία της Dealogic, από την αρχή του χρόνου έχουν «ανακληθεί» συμφωνίες συγχώνευσης συνολικής αξίας 375,8 δισ. δολαρίων, που είναι το υψηλότερο ποσό από το 2007. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού αναλογεί σε δυο μόνο deals που ναυάγησαν: Το πρώτο είναι η συγχώνευση Pfizer-Allergan και το δεύτερο η προσπάθεια του μηχανολογικού κολοσσού Honeywell να εξαγοράσει την United Technologies, σε μια συμφωνία αξίας 102,8 δισ. δολ. Με δεδομένη την πρόθεση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να μπλοκάρει την εξαγγελθείσα συγχώνευση των πετρελαϊκών ομίλων Halliburton και Baker Hughes, η αλυσίδα των αποτυχημένων deals μάλλον θα γίνει ακόμα πιο μακριά...

www.imerisia.gr                             Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου