ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Βαρέλι χωρίς πάτο οι δαπάνες για το φάρμακο

Με το… αριστερό ξεκίνησε και αυτή η χρονιά για τις δαπάνες του φαρμάκου που, παρά τα αλλεπάλληλα μέτρα του υπουργείου Υγείας με επίκεντρο τη μείωση των τιμών τους, φαίνεται πως είναι αδύνατο να ελεγχθούν. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΠΥΥ για την κατανάλωση σκευασμάτων και από τη συνταγογράφηση των γιατρών, ήδη για τους δύο πρώτους μήνες του 2016 καταγράφεται υπέρβαση περίπου 70 εκατ. ευρώ, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της φαρμακευτικής αγοράς, συνεχίστηκε και το Μάρτιο.

Οι επιχειρήσεις του φαρμάκου είχαν μάλιστα προβλέψει εδώ και καιρό πως οι δαπάνες θα εκτροχιαστούν για μια ακόμη φορά και είχαν προειδοποιήσει πως οι οριζόντιες περικοπές στις τιμές των σκευασμάτων και οι συνεχείς περικοπές δεν είναι αρκετές για να ελέγξουν τον προϋπολογισμό. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν επίσης πως φέτος οι εταιρείες θα κληθούν να καταβάλλουν μέχρι και 800 εκατ. ευρώ για επιστροφές claw back και rebate (εκπτώσεις και επιστροφές χρημάτων, λόγω υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού).

Την ίδια ώρα, πέρσι οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις υπέβαλλαν 630 εκατ. ευρώ σε ανάλογες πληρωμές. Ειδικότερα, το 2015 η υπέρβαση του κονδυλίου του Οργανισμού για το φάρμακο άγγιξε τα 340 εκατ. ευρώ, έναντι 205 εκατ. ευρώ το 2014. Παράγοντες της αγοράς φαρμάκου προειδοποιούν πως οι δαπάνες θα εξακολουθήσουν να τραβούν την "ανηφόρα", καθώς προς το παρόν τουλάχιστον φαίνεται πως τα μέτρα για τον έλεγχο του όγκου της συνταγογράφησης των γιατρών δεν έχουν επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Εντούτοις, η παραπάνω υπέρβαση αφορά μόνο τα φάρμακα που δίνονται από τα φαρμακεία, δηλαδή την εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Στο "μέτωπο" των δημόσιων νοσοκομείων τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Ο κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα του ΕΣΥ προσδιορίστηκε στα 570 εκατ. ευρώ (490 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομεία, 20 εκατ. ευρώ για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και 60 εκατ. ευρώ για τις ιδιωτικές κλινικές), με τις εταιρείες να θεωρούν βέβαιο πως και αυτός ο προϋπολογισμός θα εκτροχιαστεί τελικά. Οι εκτιμήσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων τοποθετούν το ύψος των πραγματικών αναγκών στα 740 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας και τις προβλέψεις για το νοσοκομειακό claw back του 2016 στα 170 εκατ. ευρώ.

Πάντως ο ΕΟΠΥΥ από τις αρχές του προηγούμενου μήνα αποφάσισε να υπολογίζει σε μηνιαία βάση το ποσό που αναλογεί σε κάθε πάροχο για τις αναγκαστικές εκπτώσεις προς τον Οργανισμό, ενώ το μέτρο αυτό θα εφαρμόζεται στο σύνολο των συμβεβλημένων παρόχων για τους οποίους προβλέπεται rebate. Εντούτοις οι επιχειρήσεις του κλάδου, προκειμένου να τηρείται ο προϋπολογισμός και να μην είναι αναγκασμένες κάθε εξάμηνο να καλύπτουν την υπέρβαση που σημειώνεται, ζητούν ακόμη να καθοριστούν "φίλτρα” ποσοτήτων με βάση την ενδεδειγμένη δοσολογία και τη συσκευασία του εκάστοτε φαρμακευτικού προϊόντος (σε μηνιαία θεραπεία) για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά και να υπάρξουν μητρώα ασθενών για τις δέκα πιο δαπανηρές κατηγορίες προϊόντων που πωλούνται στον ΕΟΠΥΥ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

Πηγή: capital.gr