ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Καταγγελία για φάρμακα άγνωστης προέλευσης στο Γεννηματάς

Φάρμακα άγνωστης προέλευσης και χωρίς ταινία γνησιότητας φαίνεται ότι χορηγούνται σε ασθενείς που προσέρχονται στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για αντιβιώσεις, οι οποίες μάλιστα λήγουν εντός του τρέχοντος μηνός, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Τις παραπάνω καταγγελίες κάνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), ο οποίος πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σχετική επιστολή στην τωρινή διοίκηση του νοσοκομείου και με κοινοποίηση στην 3η Υγειονομική Περιφέρεια, στην αρμοδιότητα της οποίας ανήκει το «Γ. Γεννηματάς».

«Οι καταγγελίες έγιναν από συναδέλφους μας φαρμακοποιούς, στους οποίους απευθύνθηκαν ασθενείς που κρατούσαν στα χέρια τους τις συσκευασίες με τα φάρμακα που τους έδωσαν στο νοσοκομείο και ρωτούσαν τι είναι κι από πού. Το πιο πρόσφατο περιστατικό ήταν στις 5 Απριλίου και όπως μας ενημέρωσαν χορηγήθηκε από τα εξωτερικά ιατρεία της ΩΡΛ κλινικής του ‘Γ. Γεννηματάς’ κουτί λεβοφλοξασίνης σε ταμπλέτες με λήξη τον Απρίλιο του 2016», δηλώνει στη «Μ» ο γραμματέας του ΦΣΘ Διονύσης Ευγενίδης.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα φάρμακα αυτά προέρχονται από το εξωτερικό, χωρίς όμως στις συσκευασίες τους να αναγράφεται από ποια χώρα, ενώ δεν υπάρχει η απαραίτητη ταινία γνησιότητας.

«Είναι παράνομο να κυκλοφορούν και να χορηγούνται φάρμακα χωρίς ταινία γνησιότητας, καθώς αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν περάσει από τον έλεγχο και την έγκριση του ΕΟΦ. Είναι πολύ σοβαρή παρανομία αυτό που γίνεται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Επιπλέον, είναι σοβαρό ότι δεν γνωρίζουμε από πού προέρχονται και υπό ποιες συνθήκες έχουν συντηρηθεί τα φάρμακα αυτά και πώς γίνεται να χορηγούνται σε ασθενείς, ενώ λήγουν. Σαφώς υπάρχει κι ένα επιπλέον χρονικό διάστημα -μετά την ημερομηνία λήξης τους- που μπορούν τα φάρμακα να διατίθενται, αλλά αυτό αφορά όσα είναι ελεγμένα από τον ΕΟΦ», εξηγεί ο κ. Ευγενίδης και προσθέτει ότι στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία συνταγογραφούνται φάρμακα που έπειτα αγοράζουν οι ασθενείς από τα ιδιωτικά φαρμακεία, αλλά δεν επιτρέπεται να τα χορηγούν απευθείας στους εξωτερικούς ασθενείς.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ΦΣΘ προς την 3η ΥΠΕ επισημαίνεται ότι «έχουμε γίνει και στο παρελθόν δέκτες αναφορών συναδέλφων μας ότι από τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου ‘Γ. Γεννηματάς’ χορηγούνται σε ασθενείς που εξετάζονται εκεί φάρμακα που λήγουν τον τρέχοντα μήνα και άγνωστης προέλευσης, δεδομένου ότι στερούνται ταινίας γνησιότητας. Παλαιότερα είχαμε εντοπίσει παρόμοια περιστατικά στην ουρολογική και στην παιδιατρική κλινική, ενώ σήμερα (5/4/2016) μας ενημέρωσαν ότι χορηγήθηκε κουτί λεβοφλοξασίνης σε ταμπλέτες με λήξη τον 4/2016 από τα εξωτερικά ιατρεία της ΩΡΛ κλινικής».

Ο ΦΣΘ τονίζει ότι «παρόλο που θεωρήσαμε τα προηγούμενα περιστατικά μεμονωμένα, με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η τακτική αυτή συνεχίζεται και σας πληροφορούμε ότι οι υπεύθυνοι προβαίνουν σε σωρεία παραβάσεων (χορήγηση φαρμακευτικών σκευασμάτων, χωρίς ταινία γνησιότητας και λήξη τον τρέχοντα μήνα). Σας καλούμε να μας ενημερώσετε επί του θέματος καθώς και για τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύετε να προβείτε».

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπήρξε κάποια απάντηση εκ μέρους των αρμοδίων.