ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Δικαίωση του ΦΣΘ για τις καθυστερήσεις στις όφειλες του ΟΠΑΔ

Το ΣτΕ επιδικάζει υπέρ του Συλλόγου τόκους υπερημερίας ύψους 44.234 ευρώ. 

Το δρόμο για τη διεκδίκηση συσσωρευμένων οφειλών της πολιτείας προς τους φαρμακοποιούς ανοίγει η απόφαση του ΣτΕ, που δικαιώνει το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) στην αγωγή που είχε καταθέσει κατά του ΟΠΑΔ. 

Ειδικότερα αναγνωρίζει την καθυστέρηση του ΟΠΑΔ στην εξόφληση των συνταγών που εκτελέστηκαν από τα φαρμακεία της πόλης και μάλιστα
επιδικάζει και τόκους υπερημερίας 44.234 ευρώ υπέρ του ΦΣΘ. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ενημέρωση που είχε ο Σύλλογος από το δικηγορικό γραφείο που είχε αναλάβει την υπόθεση προκύπτει ότι "με το υπ' αριθ. πρ. 627/2011/8-4-2016 έγγραφο του Συμβουλίου της Επικρατείας κοινοποιήθηκε στο Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η υπ' αριθ. 1577/2014 απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, με την οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτη η από 1ης Νοεμβρίου 2010 αίτηση αναιρέσεως του ΟΠΑΔ κατά της υπ' αριθ. 597/2010 αποφάσεως του διοικητικού εφετείου Θεσσαλονίκης, η οποία είχε εκδοθεί επί αγωγής που είχε ασκήσει ο ΦΣΘ κατά του ΟΠΑΔ. Με την απόφαση αυτή το διοικητικό εφετείο Θεσσαλονίκης είχε κάνει δεκτή μερικά την αγωγή του ΦΣΘ και είχε επιδικάσει υπέρ του Συλλόγου τόκους υπερημερίας ύψους 44.234 ευρώ λόγω μη εμπρόθεσμης εξόφλησης συνταγών που είχαν εκτελεστεί από φαρμακοποιούς-μέλη του Συλλόγου. Κατά την ισχύουσα τότε συλλογική σύμβαση οι υποβαλλόμενες προς πληρωμή συνταγές έπρεπε να εξοφλούνται από τον ΟΠΑΔ εντός 45 ημερών, προθεσμία που ο ΟΠΑΔ καταστρατηγούσε συστηματικά". 

Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Κυριάκος Θεοδοσιάδης δηλώνει στη "Μ" ότι η απόφαση αυτή είναι μία δικαίωση του Συλλόγου έπειτα από έναν εξαετή δικαστικό αγώνα, που έφτασε στο ΣτΕ και κατέληξε με την επικράτηση των απόψεων του Συλλόγου. 

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ 

"Το σημείο που αποτελεί την ουσία της υπόθεσης για εμάς είναι η ηθική δικαίωση και κατ' ακολουθίαν η δημιουργία νομολογίας πάνω στην οποία θα βασιστούμε στο εγγύς μέλλον για τη διεκδίκηση ανάλογων απαιτήσεων από άλλες καθυστερήσεις. Ουσιαστικά, με δεδομένο ότι τα ίδια πράττει σήμερα σε κάποιον βαθμό και ο ΕΟΠΥΥ αλλά και κάποια άλλα μικρότερα Ταμεία, η απόφαση αυτή μας δίνει τη δυνατότητα να κινηθούμε με τον ίδιο τρόπο σε χρόνο που το δ.σ. κρίνει κατάλληλο", επισημαίνει ο κ. Θεοδοσιάδης. 

Παράλληλα τονίζει ότι αποτελεί και ένα ηχηρό χαστούκι στην πολιτεία, που εκτός από απαιτήσεις έχει και υποχρεώσεις προς τους πολίτες και πρέπει να τις τηρεί, ενώ τιμωρείται, όταν δεν το κάνει. 

"Χωρίς να υποτιμάμε το ποσό των υπερημεριών ύψους 44.234 ευρώ που επιδίκασε υπέρ μας το δικαστήριο, επισημαίνουμε κυρίως το ηθικό κομμάτι της απόφασης και τα νέα δεδομένα που φέρνει στη σχέση των φαρμακοποιών με το κράτος", λέει ο κ. Θεοδοσιάδης



Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία (Της Νικολέττας Μπούκα)