ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Κρυφό χρέος 3 δισ. ευρώ «βουλιάζει» ΕΟΠΥΥ και νοσοκομεία

«Κρυφό» χρέος ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ έχουν δημιουργήσει ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, θέτοντας σε κίνδυνο την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη 10 εκατ. ασφαλισμένων και χιλιάδων ασθενών. Παρά τις εξαγγελίες για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και κανονικότητα στις τρέχουσες πληρωμές, το υπουργείο Υγείας έχει κηρύξει «στάση πληρωμών» σε παρόχους, σε προμηθευτές, σε φαρμακευτικές εταιρείες και λοιπά, δημιουργώντας οικονομικό στραγγαλισμό της αγοράς.

Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει 1,8 δισ. ευρώ και τα νοσοκομεία χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται οικονομικές αξιώσεις των παρόχων που το υπουργείο Υγείας έχει «βαφτίσει» claw back και rebate, αλλά οι πάροχοι τα διεκδικούν δικαστικά. Επιπρόσθετα, δεν περιλαμβάνονται τα λεγόμενα παλιά χρέη του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή τα χρέη που «κληρονόμησε» από τα ασφαλιστικά ταμεία πριν από την ενοποίησή τους στον ενιαίο Εθνικό Οργανισμό.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός αναγνωρίζει το πρόβλημα και όπως δήλωσε πρόσφατα, «ευελπιστούμε ότι με τη θετική ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση των επόμενων δόσεων που είναι συμφωνημένες, ειδικά τις επόμενες που αφορά αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου, το κομμάτι της υγείας θα έχει ένα πολύ μεγάλο μερίδιο, και σε μεγάλο βαθμό αυτές οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς παρόχους, θα καλυφθούν».

Πλήρης εξόφληση
Ο κ. Ξανθός υποστήριξε ότι το υπουργείο Υγείας διεκδικεί να καλυφθεί το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του κράτους προς συμβεβλημένους φορείς και προμηθευτές. Σημείωσε πάντως ότι το τελικό ποσό που θα κατευθυνθεί στην εξόφληση των οφειλών «θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της δόσης, από την έγκαιρη εκταμίευσή της κλπ.».

Σε κάθε περίπτωση, είπε, «η δέσμευσή μας είναι ότι θα υπάρχει προτεραιότητα στην αποπληρωμή υποχρεώσεων του κράτους στον χώρο της υγείας γιατί καταλαβαίνουμε όλοι τη ζωτική σημασία που έχει να λειτουργεί εύρυθμα αυτός ο τομέας, να καλύπτονται οι ανάγκες εφοδιασμού των νοσοκομείων με φάρμακα, υγειονομικό υλικό αλλά και η συνδρομή που έχει ο ιδιωτικός τομέας μέσω των συμβεβλημένων παρόχων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων κ. Γεώργιο Βουγιούκα, ο ΕΟΠΥΥ χρωστά στα μέλη του περί τα 850 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, περί τα 140 εκατ. ευρώ είναι τα ληξιπρόθεσμα χρέη α΄ γενιάς, δηλαδή της περιόδου 2008 - 2011, 40 εκατ. ευρώ είναι του 2012 (πρόκειται για το 10% των απαιτήσεων που δεν έχει εκκαθαριστεί), 220 εκατ. του 2013 για τα οποία έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη (οι πάροχοι έλαβαν μόλις το 50% των απαιτήσεων τους και το υπόλοιπο ποσό χαρακτηρίστηκε claw back και rebate), 200 εκατ. του 2014 (οφειλές της κατηγορίας claw back και rebate) και από τα 553 εκατ. του 2015 έχουν πληρωθεί τα 302 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» νέα χρέη ύψους 35-40 εκατ. ευρώ τον μήνα για το 2016, αφού από τις αρχές του έτους δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φθάσει τα χρέη του ΕΟΠΥΥ και προς τις κλινικές. Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Μπαρδής, πρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ), μέχρι σήμερα δεν έχουν εκκαθαριστεί οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ την περιόδου 2007- 2011. «Αν και για τις συγκεκριμένες οφειλές το 2012 είχε ξεκινήσει διαδικασία εξόφλησης, και είχαν δοθεί χρήματα σε συγκεκριμένο κωδικό, τα ταμεία δεν έκαναν εκκαθάριση και τα χρήματα... επέστρεψαν στα ταμεία του κράτους», σημείωσε.

Σημειώνεται ότι για τις συγκεκριμένες οφειλές οι εκπρόσωποι των κλινικών έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη.

Διεκδικήσεις
Εκτός από τα 300 εκατ. ευρώ, υπάρχουν επιπλέον οφειλές ύψους 50 εκατ. ευρώ του 2012 (αφορά στο 10% των απαιτήσεων που δεν εκκαθαρίστηκαν), 50 εκατ. του 2013 καθώς και περί των 300 εκατ. ευρώ για το 2014 και το 2015 τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως claw back και rebate από το υπουργείο Υγείας, αλλά οι κλινικάρχες τα διεκδικούν. Τα παραπάνω ποσά αυξάνονται κάθε μήνα του 2016 κατά 28 εκατ. ευρώ.

NEA XΡΕΗ ΓΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
Πάνω από ένα δισ. χρωστούν σε φαρμακευτικές επιχειρήσεις

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις κλινικές - μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (190 μικρές και μεσαίες ιδιωτικές κλινικές). Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, 120 εκατ. ευρώ είναι οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων πριν την δημιουργία του ΕΟΠΥΥ. Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 85 εκατ. ευρώ για το 2012 (δεν έχει γίνει εκκαθάριση στο 10% των απαιτήσεων), κατά 750 εκατ. ευρώ από το 2013 έως και το 2015, οπότε και εφαρμόστηκε claw back και rebate και οι κλινικές έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Σε περισσότερα από ένα δισ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (Ιανουάριος 2016) του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) οι οφειλές προς τα μέλη του ανέρχονται σε 1,155 δισ. ευρώ, από τα οποία 760,3 αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ, 375,9 οφειλές του ΕΣΥ και 19 εκατ. οφειλές των στρατιωτικών νοσοκομείων. Από τις οφειλές αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία -περισσότερα από ένα δισ., ευρώ- αφορά «νέα» χρέη και συγκεκριμένες προμήθειες φαρμάκων του 2015.

Οφειλές έχουν δημιουργηθεί και το 2016 και στις αρχές του έτους ήταν ήδη στα 96, 4 εκατ. ευρώ! Και η λίστα με τα χρέη συνεχίζεται σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα. Ενδεικτικά, στους προμηθευτές μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων, «υπάρχουν νοσοκομεία που εξοφλούν το 2014», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Παύλος Αρναούτης. Όπως σημείωσε, έχει κλείσει η «στρόφιγγα» με αποτέλεσμα για τις περισσότερες εταιρείες η κατάσταση να είναι δραματική.