ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Με ελλείμματα ξεκινά η χρονιά για τον ΕΟΠΥΥ

Εγκρίθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ ύψους 5,5 δισ. ευρώ

Ελλειμματικός κατά 140,47 εκ. ευρώ είναι και φέτος ο προϋπολογισμό  του ΕΟΠΥΥ, όπως περιγράφεται σε πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού.

Αναλυτικότερα, η απόφαση προβλέπει έσοδα της τάξης των 5,5 δισ. ευρώ, έναντι εξόδων της τάξης των 5,6 δισ. ευρώ, με πιθανό αρνητικό ταμειακό υπόλοιπο 140.470.498,13 ευρώ.


Όπως όλα δείχνουν, ο προϋπολογισμός του Οργανισμού που καλύπτει ιατροφαρμακευτικά το 95% του πληθυσμού της χώρας, θα είναι για δεύτερη φορά ελλειμματικός, στα ίδια επίπεδα με τονπερσινό προϋπολογισμό που προέβλεπε έσοδα της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ και έξοδα της τάξης των 5,4 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας έλλειμμα 119,3 εκ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό επρόκειτο να καλυφθεί από ταμειακά διαθέσιμα που είχαν εκτιμηθεί στα 140 εκ. ευρώ, όμως στην πράξη το έλλειμμα πολλαπλασιάστηκε στην πορεία της περασμένης χρονιάς, από την μη καταβολή εισφορών από τα ασφαλιστικά ταμεία που εισέπρατταν τις εισφορές από τους ασφαλισμένους και τους εργοδότες τους.

Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2014 ήταν πλεονασματικός κατά 61,5 εκ. ευρώ, προβλέποντας έξοδα 6,5 δισ. ευρώ και έσοδα 6,1 δισ. ευρώ, διατηρώντας όμως ένα ταμειακό υπόλοιπο πάνω από 400 εκ. ευρώ, που καθιστούσε τη χρονιά πλεονασματική.

Αντίστοιχα, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ το 2013 έφτανε τα 7,44 δισ. ευρώ.

Η πορεία των πιστώσεων που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία χρόνια για την περίθαλψη των ασφαλισμένων συνολικά, βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, και στην πράξη έχει φανεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους για παροχές υγείας.

Η αναβάθμιση των επιλογών των ασφαλισμένων του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ στα επίπεδα του δημοσίου, με ελευθερία επιλογής γιατρού και θεραπευτηρίου, οδήγησε πρακτικά τους ασθενείς να βάλουν βαθειά το χέρι στην τσέπη, αφού καταργήθηκαν οι δωρεάν παροχές και για οτιδήποτε χρειάζονται, πρέπει να πληρώνουν τη συμμετοχή τους. Εκτός κι αν διαθέτουν απεριόριστο χρόνο για να κάνουν χρήση των υπηρεσιών υγείας του ΕΣΥ, στο οποίο η ζήτηση έχει αυξηθεί κατά 40% τα τελευταία χρόνια δημιουργώντας λίστες αναμονής που ξεπερνούν πολλές φορές το εξάμηνο, διακινδυνεύοντας πάντα το ενδεχόμενο να πέσουν στην περίπτωση που το νοσοκομείο δεν έχει φάρμακα, αντιδραστήρια, κλπ, τα μηχανήματα έχουν χαλάσει ή τους λείπει κάποιο ανταλλακτικό και δεν δουλεύουν...

Την ίδια στιγμή βέβαια, σε εκκρεμμότητα παραμένουν μια σειρά από πράξεις ελέγχου του κόστους των υπηρεσιών υγείας για τον περιορισμό της προκλητής ζήτησης υπηρεσιών υγείας, ώστε να προστατευθούν τελικά οι ασθενείς, αντί να υποστούν και άλλον ένα περιορισμό την ώρα που χρειάζονται κάλυψη για αποκατάσταση της υγείας τους.

Και βέβαια με τον ελλειμματικό προϋπολογισμό από πέρυσι, κυρίαρχο ζήτημα των ημερών που φέρνει πονοκέφαλο στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, είναι πώς θα βρεθούν τα χρήματα να πληρωθούν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, στους οποίους οφείλεται σχεδόν ολόκληρη η προηγούμενη χρονιά από ιατρικές επισκέψεις, μέχρι διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες.


Πηγή : healthmag