Ικανοποιούνται οι φαρμακοποιοί σε μεγάλο βαθμό για το θέμα του ιδιοκτησιακού με την ΚΥΑ που εξέδωσαν οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικών.
Σύμφωνα με την απόφαση, οι φαρμακοποιοί έχουν προβάδισμα σε σχέση και με τους συνεταιρισμούς και με τους ιδιώτες όσον αφορά την λειτουργία φαρμακείου, ενώ το πιο σημαντικό, είναι ότι εξαιρούνται οι Καλλικρατικοί δήμοι, δηλαδή δεν θα μπορούν στο εξής, τα επαρχιακά φαρμακεία, να μεταφερθούν σε αστικά και κεντρικά σημεία,αίτημα που είχαν θέσει εξαρχής οι εκπρόσωποι του ΠΦΣ.
Ειδικότερα, υπεγράφη χθες Πέμπτη 28 Ιανουαρίου από τους Υπουργούς Υγείας και Οικονομικών τροποποίηση της αριθ. Γ5(β)/Γ.Π.οικ.82829/15 (ΦΕΚ 2330 Β΄) Κοινής Υπουργικής Απόφασης «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου».
Με την νέα τροποποιητική ΚΥΑ, διευκρινίζεται ο τρόπος υπολογισμού των πληθυσμιακών κριτηρίων βάσει των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 36 του Ν. 3918/11 (ΦΕΚ 31 Α΄), σύμφωνα με την οποία καθορίζεται αναλογία ενός φαρμακείου ανά χίλιους (1.000) κατοίκους, κατ’ αρχήν σε επίπεδο τοπικών κοινοτήτων και, όπου αυτές δεν υπάρχουν, σε επίπεδο δημοτικών κοινοτήτων ή δημοτικών ενοτήτων και, όπου δεν υπάρχουν τοπικές ή δημοτικές κοινότητες, ούτε δημοτικές ενότητες, σε επίπεδο δήμων, σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄).
Επιπλέον, καθορίζονται τα κριτήρια βάσει των οποίων οι Περιφέρειες θα κάνουν δεκτές και θα αξιολογούν τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων. Πιο συγκεκριμένα, η σχετική διάταξη ορίζει:
«7. Η παράγραφος 1 του άρθρου 3 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ 138 Α΄) καταργείται. Οι αιτήσεις για απόκτηση άδειας ίδρυσης φαρμακείου υποβάλλονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 30, παράγραφος 1 του Ν. 4272/2014 (ΦΕΚ 145 Α΄) και κρίνονται συνολικά ως εξής:
α) Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών ή/και ιδιωτών μη φαρμακοποιών με αιτήσεις συνεταιρισμών φαρμακοποιών μελών της ΟΣΦΕ, προτιμώνται οι φαρμακοποιοί ή/και οι ιδιώτες μη φαρμακοποιοί που αξιολογούνται με τα αυτά κριτήρια κατά το επόμενο β΄ εδάφιο και έπονται οι συνεταιρισμοί.
Β) Εάν συντρέχουν αιτήσεις φαρμακοποιών και ιδιωτών-μη φαρμακοποιών, η μεταξύ τους σειρά προτίμησης προκύπτει σύμφωνα με τα κριτήρια της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 1963/1991, τα οποία εφαρμόζονται μεταξύ των αιτούντων φαρμακοποιών και των δηλωθέντων από τους ιδιώτες ως υπεύθυνων για τη λειτουργία του φαρμακείου, φαρμακοποιών (ΦΕΚ Α΄138).
Γ) Εάν συντρέχουν αιτήσεις περισσότερων του ενός φαρμακοποιών, ως προς τη μεταξύ τους σειρά προτίμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ Α΄138).
Δ) Εάν συντρέχουν αιτήσεις περισσότερων ιδιωτών, μη φαρμακοποιών, η μεταξύ τους σειρά καθορίζεται ανάλογα με τη σειρά προτίμησης των δηλωθέντων από αυτούς υπεύθυνων για τη λειτουργία του φαρμακείου φαρμακοποιών, για τους οποίους εφαρμόζονται επίσης οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 1963/1991 (ΦΕΚ Α΄138)».
Πηγή: onmed