ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προς νέα "ισοδύναμα μέτρα" στο φάρμακο μετά τη συνάντηση Καρόνε

Πακέτο προτάσεων αναμένεται να σταλεί μέχρι αύριο στις Βρυξέλλες και το υπουργείο Υγείας από τον ΣΦΕΕ.

Νέα διαπραγμάτευση για μέτρα με τα οποία θα επιτευχθούν οι μνημονιακοί στόχοι σε ότι αφορά τον κλάδο του φαρμάκου με στόχο να αρθεί το νοσοκομειακό clawback, πέτυχε η αντιπροσωπεία του ΣΦΕΕ και της EFPIA κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επικεφαλής της τρόικας για το φάρμακο, Τζ. Καρόνε.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΦΕΕ κ. Πασχάλη Αποστολίδη, o Tζ. Καρόνε στάθηκε θετικός απέναντι σε μια αντιπρόταση η οποία δεν θα τροποποιεί καθόλου τους μνημονιακούς στόχους της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,945 δισ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή και στα 570 εκ. ευρώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη.

Στην κατεύθυνση αυτή, αύριο θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του συνδέσμου και θα προχωρήσει στην κατάργηση "πακέτου" προτάσεων, οι οποίες θα σταλούν τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία εξ΄ αρχής είχε συμφωνήσει για την συνάντηση των Βρυξελλών.

Στο πακέτο των προτάσεων του ΣΦΕΕ θα περιλαμβάνεται η ενεργοποίηση της επιτροπής διαπραγμάτευσης, η εισαγωγή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η εκτέλεση διαγωνισμών στα νοσοκομεία για την προμήθεια φαρμάκων, η καθιέρωση μητρώων ασθενών, η ηλεκτρονική διασύνδεση των νοσοκομείων, αλλά και ο προσδιορισμός ενός πλαφόν υπέρβασης πέρα από το οποίο δεν θα ευθύνεται η φαρμακοβιομηχανία.
Στο πλαίσιο των προτάσεων αυτών θα συμπεριληφθεί και η αυξομοίωση της συμμετοχής των ασθενών, ανάλογα με τα εισοδηματικά τους κριτήρια.

Στην ίδια πρόταση θα περιλαμβάνεται και πρόταση για ενοποίηση των rebate, όπως έχει γίνει τελευταία στη Λιθουανία, Εσθονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Βουλγαρία, και παλαιότερα στο Βέλγιο, τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία.

Οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ συναντήθηκαν επίσης με τη μόνιμη αντιπροσωπεία της χώρας μας στις Βρυξέλλες και συζήτησαν το αποτέλεσμα της συνάντησης με τον Τζ. Καρόνε. Η ελληνική αντιπροσωπεία, δεσμεύτηκε να μεταφέρει άμεσα τις προτάσεις στο υπουργείο, για την καλύτερη τοποθέτηση της χώρας μας έναντι των Θεσμών. Παράλληλα τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία την οποία δίνει η Ολλανδική προεδρία στο θέμα του φαρμάκου. Κεντρικά θέματα που θα επικρατήσουν κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, με την Προεδρία της Ε.Ε. από την Ολλανδία, περιλαμβάνουν ζητήματα παραγωγής, παράλληλων εξαγωγών, αξιολόγησης τεχνολογίας υγείας, διαπραγμάτευσης τιμών και πρόσβασης.


Πηγή : healthmag