Στην τελική ευθεία είναι η έκδοση της θετικής λίστας, με την οποία θα αποζημιώνονται τα φάρμακα που έλαβαν τιμή από την τελευταία ανατιμολόγηση.
Και είναι γεγονός ότι υπάρχουν πολλά νέα φάρμακα, καινοτόμες θεραπείες, ινσουλίνες, βιολογικοί παράγοντες και γενικότερα νέες δραστικές που αναμένει η αγορά, κυρίως όμως οι ασθενείς και οι χρονίως πάσχοντες και ασθενείς με σπάνια νοσήματα. Ασφαλείς πληροφορίες από εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας κάνουν λόγο για 21 νέες δραστικές ουσίες, οι οποίες θα λάβουν αποζημίωση. Δηλαδή πρόκειται να αποζημιωθούν όλες οι νέες θεραπείες και αυτό έχει μεγάλη αξία για την πρόσβαση των ασθενών.
Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων –με τις νέες τιμές που είναι μειωμένες–το οποίο προέκυψε από την τελευταία ανατιμολόγηση θα τεθεί σε ισχύ από τις 5 Φεβρουαρίου και για τον λόγο αυτό η έκδοση της θετικής λίστας αποτελεί επιτακτική ανάγκη να εκδοθεί. Παράλληλα, είναι πιθανό εντός του Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαδικασία συζητήσεων για την νέα ανατιμολόγηση.
Όπως είπαμε παραπάνω, περισσότερο από όλους είναι οι ασθενείς που αναμένουν την λίστα με τις αποζημιούμενες θεραπείες, καθώς οι ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν.
Mιλήσαμε με την πρόεδρο της ΠΕΣΠΑ (Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων), κυρία Μαριάννα Λάμπρου, και τον πρόεδρο του ΚΑΛΥΨΩ του Συλλόγου Ατόμων με Ψωρίαση, κ. Κων. Λούμο.
Η κυρία Λάμπρου κατέθεσε την απογοήτευσή της για την μεγάλη αργοπορία των νέων θεραπειών, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Πολιτεία δεν πρέπει να μας ξεχνά και πρέπει να αποτελεί βασικό μέλημα η πολιτική για άμεση πρόσβαση των ασθενών και χρονίως πασχόντων σε νέες καινοτόμες θεραπείες. Υπογράμμισε ότι η παρατεταμένη ύφεση έχει δώσει σκληρό ράπισμα στους ασθενείς και πως οι Σύλλογοι παλεύουν με ίδια μέσα να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες ανάγκες για φάρμακα.
Από την πλευρά του, ο κ. Λούμος υπογράμμισε πως οτιδήποτε μπορεί να βελτιώσει την κλινική εικόνα, την ψυχολογία αλλά και την καθημερινότητα των ασθενών είναι καλοδεχούμενο. Έχουμε αρκετό καιρό να δούμε καινούργιες θεραπείες και η είδηση για την έκδοση της θετικής λίστας είναι σίγουρα θετικότατη. Διότι το φάρμακο, όπως εξηγεί, έχειπολυδιάστατο χαρακτήρα, δεν δρα μόνο στο πρόβλημα αλλά λειαίνει και τις ψυχολογικές γωνίες που έχει δημιουργήσει η ασθένεια και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό.
Στην περίπτωση πάντως των ατόμων με ψωρίαση, όπως αναφέρει, τα σημάδια της κρίσης ευτυχώς δεν έχουν γίνει ορατά. Δηλαδή υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και η αλήθεια είναι ότι κανένας ασθενής με ψωρίαση δεν αντιμετώπισε πρόβλημα με την θεραπεία του. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με ψωρίαση ανέρχονται σε 300.000 περίπου στην Ελλάδα, δηλαδή το 2 με 3% του πληθυσμού.
Να θυμίσουμε εδώ ότι τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης φαρμακευτικής εταιρείας αναφορικά με την ουσία σεκουκινουμάμπη, κάνουν λόγο για καθαρό δέρμα για τρία χρόνια. Είναι κάτι περισσότερο από ελπιδοφόρο το νέο αυτό, σχολιάζει ο πρόεδρος του ΚΑΛΥΨΩ.
Πηγή: onmed