ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Π.Αποστολίδης: Στο 1,35 δισ. ευρώ οι οφειλές της πολιτείας στις φαρμακευτικές εταιρείες

Στο πλαίσιο της κοινωνικής του υπευθυνότητας ο ΣΦΕΕ συνέδραμε με την έμπρακτη υποστήριξη των εταιριών μελών του στην ανακούφιση του κύματος μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Την ελπίδα ότι η πολιτεία “θα στρίψει το τιμόνι” και θα δρομολογήσει τις αυτονόητες αλλαγές για ένα πραγματικά βιώσιμο και δίκαιο σύστημα Υγείας, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ).


Μιλώντας στην εκδήλωση του συνδέσμου για το νέο έτος, ο Πασχάλης Αποστολίδης (φωτό) επεσήμανε ότι σε μια τέτοια σοβαρή εθνική προσπάθεια “θα είμαστε όλοι στο πλευρό της”.

Ο κλάδος του φαρμάκου – είπε – έχει αποδείξει τις προθέσεις του στην πράξη. Και αυτό, παρά τα τεράστια χρέη του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρίες, που έχουν ξεπεράσει το 1,35 δισ. ευρώ και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποπληρωμή τους.

Παρά την αύξηση κατά 45%, του clawback και των υποχρεωτικών εκπτώσεων (rebates), μαζί με νέα σκληρά μέτρα που δημιουργούν επικίνδυνη ασφυξία στην αγορά, ιδιαιτέρως για την ελληνικές επιχειρήσεις...

Παρά την συνεχώς μειούμενη φαρμακευτική δαπάνη, την ακραία αποθάρρυνση επενδυτικών κινήσεων, όπως οι κλινικές μελέτες που μόνο οφέλη έχουν για τη χώρα...

Παρά και τις ακραίες συνθήκες των capital controls που δοκίμασαν τις αντοχές των εταιριών, αν μάλιστα λάβετε υπόψη σας ότι ο φαρμακευτικός κλάδος είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές στη χώρα…



Πρόσφυγες

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, στο πλαίσιο της κοινωνικής του υπευθυνότητας ο ΣΦΕΕ συνέδραμε με την έμπρακτη υποστήριξη των εταιριών μελών του στην ανακούφιση του κύματος μεταναστών και προσφύγων, προσφέροντας 40.000 φάρμακα προς το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Εξέφρασε την ευχή το 2016 να είναι η χρονιά που θα αρχίσει το βέλος να δείχνει προς τα πάνω.

Ο κλάδος του φαρμάκου – τόνισε – έχει τη δυναμική για να βοηθήσει στην αλλαγή της κατεύθυνσης.

Είναι ο δεύτερος σε εξαγωγές με 13.300 θέσεις εργασίας και υποστηρίζοντας εμμέσως άλλες 87.000 θέσεις αλλά και με επίδραση στο ΑΕΠ που υπολογίζεται στα 1,2 δισ. ευρώ.


Σχέδιο

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ τόνισε πως έχει σημασία το 2016 να μπουν οι βάσεις ενός «Στρατηγικού Σχεδίου» με την συνεργασία πολιτείας και φορέων:

Με την ενίσχυση των πολιτικών πρωτοβουλιών που στοχεύουν στην ανάπτυξη της Έρευνας και της Καινοτομίας, μέσα από τον Νέο Αναπτυξιακό Νόμο, μέσα από την αλλαγή της νοοτροπίας ώστε να τριπλασιαστούν οι εισροές κονδυλίων για Κλινικές Μελέτες.

Με την εφαρμογή των απαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων για έλεγχο δαπάνης και όγκου, προς όφελος των ασθενών. Δεν είναι δύσκολο. Αρκεί να ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και να μπει σε μια τάξη η Εφαρμογή Θεραπευτικών πρωτοκόλλων και Μητρώων Ασθενών. Ο ΣΦΕΕ θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις.

Με την σύμπραξη όλων μας για καθολική και απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Το θεωρούμε πρώτης προτεραιότητας ζήτημα και έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση στην Πολιτεία στην οποία εμπλεκόμαστε ενεργά και στο οικονομικό κομμάτι για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες κοινωνικές ανάγκες.


Πηγή : iatronet