Λάθη στις δασμολογικές κατηγορίες οδηγούν σε επανεξέταση των κατηγοριών ΦΠΑ στα φάρμακα
Υπό επανεξέταση βρίσκονται οι δύο λίστες που καθορίζουν τα ποσοστά του ΦΠΑ στα φάρμακα και τις οποίες παρουσιάσαμε χθες, καθώς η φαρμακευτική βιομηχανία και ο ΕΟΦ έχουν στο μεταξύ παρατηρήσει λάθη κατάταξης, βάσει των δασμολογικών κατηγοριών.
Πολλαπλές συσκέψεις στα επιτελεία του υπουργείου Υγείας, αλλά και των φαρμακευτικών βιομηχανιών, χθες, επιχειρούσαν να αποτιμήσουν το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ στα φάρμακα, σε σχέση με την συνήθη κατανάλωση των φαρμάκων που περιλαμβάνονται στις δύο νέες κατηγορίες.
Το μέτρο περιλαμβάνει φάρμακα που συχνά αγοράζουν οι ασθενείς μόνοι τους, όπως π.χ. τα αντισυλληπτικά, όμως το μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τα σοβαρά φάρμακα όπως τα παράγωγα αίματος και τα σκιαγραφικά, και άλλα φάρμακα που χορηγούνται μέσω νοσοκομείων.
Το πρόσθετο έσοδο που αναμένεται να προκύψει συνολικά από την αύξηση αυτή, υπολογίζεται περίπου στα 80 εκ. ευρώ, με τα 50 εκ. να αφορούν τα φάρμακα που σχετίζονται με νοσηλεία. Για την κατηγορία αυτή, συχνά χορηγούνται τα μισά μέσω φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και τα άλλα μισά μέσω νοσοκομείων.
Το γεγονός αυτό, είναι που επαναφέρει τις σκέψεις επανεξέτασης των δύο καταλόγων που εξέδωσε ο ΕΟΦ . Αιτία είναι το γεγονός ότι πρόκειται για ένα πρόσθετο έσοδο για το Δημόσιο, λίγο παραπάνω από το διπλάσιο που ήδη προβλέπεται (αφού η διαφορά μέχρι το 13% από το σημερινό 6% είναι 7%).
Το αποτέλεσμα αυτής της διαφοράς, να διαμορφώνεται -έστω θεωρητικά- ένα ποσό που θα αποδοθεί στο Δημόσιο και σύμφωνα με τις μετρήσεις του υπουργείου Υγείας το μισό ποσό αυτού του εσόδου που θα προκύψει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του δανεισμού της χώρας.
Ταυτόχρονα όμως, περιορίζεται η φαρμακευτική δαπάνη κατά το ανάλογο ποσό, που σημαίνει μείωση των αντίστοιχων θεραπειών προς τους ασθενείς.
Όσο ελκυστικό κι αν είναι το έσοδο για το υπουργείο Υγείας, (υπενθυμίζουμε ότι εξαιτίας αυτού επιλέχθηκε η αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα), δεν παύουν να δημιουργούνται σκέψεις για τις επιπτώσεις του μέτρου στους ασθενείς, εξαιτίας δασμολογικών κατηγοριών που επιλέχθηκαν κατά την εισαγωγή νοσοκομειακών φαρμάκων και όχι εξαιτίας κάποιας επιλογής που θα είχε συμπεριλάβει τα θεραπευτικά χαρακτηριστικά των 200 περίπου σκευασμάτων που αποκτούν πλέον νέα τιμή.
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα αυτό, για μια κατηγορία φαρμάκων που χορηγούνται στα νοσοκομεία, το νοσοκομείο αποφάσισε την προμήθειά τους μέσω διαγωνισμών μέσω των Περιφερειών, προκειμένου να μην δημιουργηθεί πρόβλημα στη νοσηλεία των ασθενών και απ΄όσο δείχνουν οι μέχρι στιγμής υπολογισμοί, η κατηγορία αυτή, αφορά προμήθειες περίπου 10-15 εκ. ευρώ.
Στην διαδικασία επανεξέτασης, το υπουργείο αποφάσισε επίσης να επανεκδοθεί το τελευταίο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων της γενικής ανακοστολόγησης, συμπεριλαμβάνοντας ξεχωριστή διάκριση, με τα ποσοστά ΦΠΑ στα οποία υπάγεται το κάθε σκεύασμα.
Πηγή : healthmag