ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η μέση οδός για τα «μαξιλαράκια» στα φάρμακα – Που βρίσκεται η Γενική Ανακοστολόγηση

Κοντά σε συμβιβαστική λύση φέρονται να βρίσκονται Αθήνα και Θεσμοί σε ό,τι αφορά την κατάργηση της προστασίας από τις μειώσεις στην τιμολόγηση φαρμάκων off patent και γενοσήμων, τιμής κάτω των 12 ευρώ και των 7,8 ευρώ, αντίστοιχα.

Τα «μαξιλαράκια» αυτά αποτελούσαν ένα από τα «αγκάθια» στις σχέσεις Αριστοτέλους και Δανειστών ήδη από το καλοκαίρι και την πρώτη Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση την οποία είχε υπογράψει (τότε) ο Π. Κουρουμπλής και στη συνέχεια δημοσιεύθηκε με την υπογραφή του υπηρεσιακού Υπουργού, Θ. Δημόπουλου.


Συγκεκριμένα, το θέμα είχε θέσει ο G. Carone ζητώντας την κατάργηση τους και συνεχίζει να τίθεται έκτοτε , με στόχο την επίτευξη ακόμη μεγαλύτερης εξοικονόμησης.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής, οι δανειστές φέρονται να απαίτησαν την έκδοση νέου δελτίου τιμών φαρμάκων με βάση την πρόσφατη διάταξη για την τιμολόγηση, που προβλέπει η τιμώ των off patent να υπολογίζεται είτε στο 50% της τιμής που είχε ο φάρμακο υπό προστασία δεδομένων είτε βάσει του μ.ο. των 3 χαμηλότερων τιμών στην Ε.Ε..

Ωστόσο, πληροφορίες του Virus θέλουν τη διαπραγμάτευση επί του θέματος να είναι κοντά στο συμβιβασμό, με τις δύο πλευρές να συγκλίνουν στη σταδιακή απομείωσητων «κοφτών» των €12 και €7,8. Μάλιστα, η απομείωση θα γίνει σε ορίζοντα διετίας.

Έτσι, μάλλον απομακρύνεται ο κίνδυνος να επηρεαστεί και η τρέχουσα γενική ανατιμολόγηση από την όποια συμφωνία με τους δανειστές, αν και η αγορά δεν κρύβει πλέον την ανησυχία της για την καθυστέρηση της. Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, ο ΕΟΦ είναι σχεδόν έτοιμος να αναρτήσει το δελτίο τιμών με το σύνολο των φαρμάκων, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τους ΚΑΚ. Μάλιστα, πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν αναφέρουν πως η λίστα της γενικής ανακοστολόγησης πρόκειται αποκλείεται να αναρτηθεί άμεσα…


Συνάντηση για τη Φαρμακοβιομηχανία

Εν τω μεταξύ, ευρεία σύσκεψη για τον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκου πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (Π.Ε.Φ.), του Υπουργού Υγείας, Α. Ξανθόύ και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τον οποίο είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση πρόσφατα .

Στη συνάντηση αποφασίστηκε η εκπόνηση συνολικής μελέτης για τις προκλήσεις και τις δυνατότητες του κλάδου, με στόχο η ελληνική φαρμακοβιομηχανία να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνακαι καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

“Η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων οδήγησε σε κοινά συμπεράσματα που ενισχύουν τη θέση της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, με προτεραιότητα τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στο ποιοτικό και οικονομικά προσιτό φάρμακο”, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Πηγή : virus