ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts


Ενδιάμεση λύση για το φάρμακο από το Κυβερνητικό Συμβούλιο

Ευρεία σύσκεψη χθες υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη για την αναπτυξιακή προοπτική της φαρμακοβιομηχανίας

Συνολική μελέτη για τις προκλήσεις και δυνατότητες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναμένεται να εκπονηθεί, με στόχο ώστε να συνεχίσει να παράγει με ανταγωνιστικούς όρους, επενδύοντας σε έρευνα και καινοτομία και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.


Στην απόφαση αυτή, κατέληξε ευρεία σύσκεψη για τον κλάδο της βιομηχανίας φαρμάκου, που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης η συνάντηση εντάσσεται στην ειλημμένη κυβερνητική απόφαση για έναρξη οργανωμένου διαλόγου με τους φορείς του κλάδου με σκοπό την ενίσχυση των προοπτικών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η ανταλλαγή απόψεων και επιχειρημάτων οδήγησε σε κοινά συμπεράσματα που ενισχύουν τη θέση της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, με προτεραιότητα τη διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στο ποιοτικό και οικονομικά προσιτό φάρμακο, καταλήγει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης.


Η Λύση

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά αναμένεται να προτείνει στους θεσμούς μια ενδιάμεση λύση σε ότι αφορά το πρόβλημα που δημιουργείται από το νέο τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, ιδίως σε ότι αφορά τα φθηνά φάρμακα κάτω των 12 ευρώ (για τα εκτός προστασίας πατέντας) και των 7,8 ευρώ (για τα γενόσημα), ώστε η άρση της προστασίας της τιμής τους να γίνει σταδιακά σε ορίζοντα διετίας, ξεκινώντας από την επόμενη γενική ανακοστολόγηση και όχι αυτήν που αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες. 

Το ενδιάμεσο αυτό μοντέλο αναμένεται να γίνει δεκτό από τους δανειστές, επιτρέποντας στις φαρμακευτικές να προσαρμοστούν ώστε να μην χρειαστεί να ξεκινήσει νέος γύρος ύφεσης στο συγκεκριμένο κλάδο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας , ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο Γ. Γ. Δημόσιας Υγείας, ο Γ. Γ. Βιομηχανίας, καθώς και οι συντονιστές των Κυβερνητικών Συμβουλίων Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. & ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. αντίστοιχα).

Πηγή : healthmag