ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Η ταλαιπωρία των καρκινοπαθών για ένα φθηνό φάρμακο! Εξαφανίσθηκε το σκεύασμα 5-FU

Σε έναν νέο Γολγοθά έχουν μπει εδώ και καιρό πολλοί ογκολογικοί ασθενείς. Την ώρα που παλεύουν για τη ζωή τους, παλεύουν με το σύστημα για να βρουν μια θέση σε νοσοκομείο για θεραπεία, τους τελευταίους μήνες έχει προστεθεί στην ταλαιπωρία τους άλλο ένα πρόβλημα.

Ένα φθηνό φάρμακο που όμως είναι απαραίτητο για να πραγματοποιηθεί μια χημειοθεραπεία, εξαφανίζεται κάθε τόσο από τα ράφια των φαρμακείων των νοσοκομείων.


Πρόκειται για το σκεύασμα γνωστό ως 5-FU (5-φθοριοουρακίλη) που αποτελεί ένα αντικαρκινικό αντινεοπλασματικό ή κυτταροτοξικό φάρμακο το οποίο επιδιορθώνει ουσιαστικά το DNA και συμβάλει στη μείωση του κυτταρικού πολλαπλασιασμού.

Το άκρως απαραίτητο φάρμακο έχει κάνει φτερά τις τελευταίες εβδομάδες από τα νοσοκομεία, ενώ το φαινόμενο της εξαφάνισης του, επαναλαμβάνεται συχνά πυκνά, καταγγέλλουν ογκολόγοι . Αποτέλεσμα είναι πολλοίογκολογικοί ασθενείς να ψάχνουν από μονάδα σε μονάδα και από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως και εντοπίσουν το σκεύασμα. Άλλωστε χωρίς αυτό δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν χημειοθεραπείες αφού θεωρείται άκρως απαραίτητο.

Το ότι εξαφανίζεται όμως το φάρμακο 5-FU από τα νοσοκομεία δε θεωρείται καθόλου τυχαίο καθώς σύμφωνα με τους ογκολόγους είναι ένα πολύ φθηνό σκεύασμα το οποίο ακριβώς εξαιτίας της χαμηλής τιμής του, δεν εισάγεται σχεδόν από καμία φαρμακευτική εταιρεία στη χώρα μας. Έτσι επειδή είναι απαραίτητο για τους ογκολογικούς ασθενείς γίνεται εισαγωγή μέσω του ΙΦΕΤ.

Το φαινόμενο της εξαφάνισης του φαρμάκου από τα νοσοκομεία είναι ιδιαίτερα έντονο το τελευταίο διάστημα με συνέπεια πολλοί ασθενείς να καθυστερούν να ξεκινήσουν τις χημειοθεραπείες τους με σοβαρούς κινδύνους για την εξέλιξη της νόσου, σύμφωνα με τα όσα λένε ογκολόγοι .

Το 5-FU «κολλάει» σε πολλά χημειοθεραπευτικά σχήματα αλλά ιδιαιτέρως στονκαρκίνο του παχέος εντέρου.
Με βάση τις ενδείξεις του φαρμάκου πάντως ενδείκνυται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού, τον καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, της κεφαλής και τραχήλου, του Ήπατος και των Ωοθηκών.

Πηγή : healthreport