ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Θεραπεία του άσθματος ανακόπτει την ανάπτυξη των παιδιών

Με τον κίνδυνο καθυστερημένης σωματικής ανάπτυξης σχετίζεται η θεραπεία με εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακα για το άσθμα, κατά τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με φινλανδική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, στη Βαρκελώνη.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον Αντι Σααρι του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Φινλανδίας και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κουόπιο, συσχέτισαν το ύψος και το βάρος 12.500 παιδιών, ηλικίας έως δύο ετών, με την λήψη εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών φαρμάκων για τη θεραπεία του άσθματος.


Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσα παιδιά έπαιρναν εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή φάρμακια, ήταν είχαν πολύ χαμηλό ανάστημα για την ηλικία τους. Το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο για τα παιδιά που έπαιρναν βουδεσονίδη για πάνω από έξι μήνες.

Τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή χορηγούνται συχνά σε μικρά παιδιά με δύσπνοια και άσθμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίπτωση αυτών των φαρμάκων είχε μελετηθεί παλαιότερα σε μεγαλύτερα παιδιά και οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι η αναστολή της ανάπτυξης ήταν παροδική. Η νέα μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις και σε παιδιά έως δύο ετών.

Πηγή : in