ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Προς αναζήτηση “χρυσής τομής” για το ιδιοκτησιακό στα φαρμακεία

Προβληματισμός επικρατεί στην Αριστοτέλους για τον τρόπο με τον οποίο θα ικανοποιηθεί η απαίτηση των δανειστών σχετικά με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα φαρμακεία. Παρά τη σαφή απαίτηση των θεσμών να «σπάσει» άμεσα το άβατο στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, ο χειρισμός του θέματος έχει αφεθεί στην κρίση της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), Γιάννη Δαγρέ, οι δανειστές δεν έχουν κάνει κάποια συγκεκριμένη πρόταση στην Ελλάδα, όπως διαφάνηκε στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του Συλλόγου με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας .


Συνάμα, ο κ. Δαγρές τονίζει ότι κανείς από τους δύο πολιτικούς άνδρες δεν γνώριζε την ύπαρξη και το περιεχόμενο των αποφάσεων του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ), οι οποίες συνηγορούν υπέρ της αποκλειστικής ιδιοκτησίας από φαρμακοποιούς.

«Αν και στην αρχή μας είπαν ότι όλα είναι τελειωμένα από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές, παρά το δίκιο που μας αναγνώρισαν, όταν τους είπαμε για το ευρωπαϊκό κεκτημένο είχαν πλήρη άγνοια. Μάλιστα, ο κ. Ξανθός ζήτησε να του τις στείλουμε σε ηλεκτρονική μορφή για να τις μελετήσει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το σκεπτικό των τότε αποφάσεων του ανώτατου ευρωπαϊκού δικαστηρίου ήταν πως ο περιορισμός στο ιδιοκτησιακό αφενός διασφαλίζει την ανεξαρτησία των φαρμακευτικών υπηρεσιών, αφετέρου αποτρέπει συγκρούσεις συμφερόντων.

Ο συγκερασμός, λοιπόν, του ευρωπαϊκού κεκτημένου με την οδηγία των δανειστών για την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, είναι πλέον το ζητούμενο για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία έχει ζητήσει νέα συνάντηση από τους φαρμακοποιούς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

Αντιλαμβανόμενοι ότι εφόσον οι υπογραφές έχουν «πέσει», οι εξελίξεις λίγο έως πολύ έχουν δρομολογηθεί, ο ΠΦΣ είχε αρχίσει να επεξεργάζεται ένα plan B, τον περασμένο Αύγουστο, το οποίο βασίζεται στο «γερμανικό μοντέλο». Σύμφωνα με αυτό, θα μπορούσε να υιοθετηθεί ένα νέο φαρμακευτικό μοντέλο στο οποίο το 51% του φαρμακείου παραμένει σε αδειούχο φαρμακοποιό και το 49% σε φυσικό πρόσωπο που δεν έχει την ιδιότητα του φαρμακοποιού. Με βάση το ίδιο μοντέλο, αποκλείεται η συνιδιοκτησία με γιατρό, ιδιοκτήτη φαρμακαποθήκης ή φαρμακευτικής εταιρείας. Στη Γερμανία δεν μπορεί, επίσης, να κατέχει ένας φαρμακοποιός άδεια για περισσότερα από τρία φαρμακεία στην ίδια πόλη.

Αξιοποιώντας στο μεταξύ το χρόνο μέχρι το ραντεβού της επόμενης εβδομάδας με τον Ανδρέα Ξανθό, όπου – όπως όλα δείχνουν – οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία, ο πρόεδρος του ΠΦΣ επισκέπτεται τόσο το Βερολίνο όσο και τη Μαδρίτη στο πλαίσιο ευρωπαϊκής περιοδείας για το θέμα.

Οι επισκέψεις έχουν συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Συμβολικό, γιατί στη Γερμανία εφαρμόζεται ένα μοντέλο ανάλογο του οποίου πιθανώς να δούμε και στη χώρα μας και στη Μαδρίτη γιατί μία από τις αποφάσεις του ΔΕΕ για τον περιορισμό του ιδιοκτησιακού, αφορά σε προσφυγή του ισπανικού φαρμακευτικού συλλόγου. Ουσιαστικό, γιατί θα υπάρξει καταγραφή εμπειρίας και στις δύο περιπτώσεις, ενώ θα αποτελέσει βήμα ενδυνάμωσης της συμπαράστασης που ήδη εκφράζεται από ευρωπαϊκούς συλλόγους στους φαρμακοποιούς της Ελλάδας, με στόχο να δημιουργηθεί μια ισχυρή συμμαχία ενάντια στις εξελίξεις που δρομολογούνται στο χώρο του φαρμακείου.


Πηγή : virus