Μια ανάσα πριν από τη συμφωνία βρίσκονται Αριστοτέλους και Θεσμοί για τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.
Ο Υπουργός Οικονομικών, όμως, δεν αποκάλυψε περισσότερες λεπτομέρειες, παραπέμποντας για τα περαιτέρω στο Υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες , Υπουργείο Υγείας και Θεσμοί είναι πολύ κοντά σε συμφωνία, δεν αποκλείεται, μάλιστα, να είναι θέμα ωρών.
Σε κάθε περίπτωση, η Αριστοτέλους δεν θέλει να αιφνιδιάσει τους Φαρμακοποιούς και έτσι στοχεύει να ενημερώσει πρώτα τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για τα αποτελέσματα, τα οποία, όμως, το πιθανότερο θα δυσαρεστήσουν τον κλάδο.
Πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν πως οι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό των Φαρμακείων θα είναι ανατρεπτικές, καθώς οι συζητήσεις φαίνεται πως έχουν κατασταλάξει σε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο.
Συγκεκριμένα, με την έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, βασικός μέτοχος στα φαρμακεία δεν θα χρειάζεται να είναι Φαρμακοποιός.
Ετοιμοπόλεμοι οι Φαρμακοποιοί
«Θέλουν να κάνουν την Ελλάδα Ρουμανία» προειδοποίησε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κ. Λουράντος.
Όπως εξήγησε, η απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος θα πλήξουν τη φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, παραδίδοντας την στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, τα επιχειρήματα πως οι αλλαγές θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό, θα ρίξει τις τιμές και θα βελτιώσει τις παροχές προς τους πολίτες είναι έωλοι.
Σήμερα, η Ελλάδα έχει την καλύτερη αναλογία φαρμακείου ανά κατοίκους, με τους φαρμακοποιούς να παρέχουν υπηρεσίες χωρίς κόστος, να διευκολύνουν οικονομικά τους δοκιμαζόμενους πολίτες, την ώρα που το κόστος αρκετών φαρμάκων και κυρίως των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα της Ευρώπης.
«Τα 2/3 του τζίρου προέρχεται από συνταγογραφούμενα φάρμακα, το δε 10%-15% από την πώληση καλλυντικών (cosmetics). Αρα το υπόλοιπο 15% περίπου αφορά ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. συμπληρώματα διατροφής,βρεφικό γάλα κ.λ.π.», τόνισε ο κ. Λουράντος, συμπληρώνοντας πως ο ανταγωνισμός μπορεί να επηρεάσει μόνο το 15% των OTC.
«Η υποτιθέμενη απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, αντίκειται στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου», διευκρίνισε και δήλωσε πως ο ΠΦΣ είναι έτοιμος να προσβάλλει την Υπουργική Απόφαση.
«Το ευρωπαϊκό δίκαιο καταπατείται βάναυσα και καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να το κάνει ούτε με το πρόσχημα της χρηματοδότησης», είπε χαρακτηριστικά.
«Όταν τους ρωτήσαμε ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος από τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό, μας απάντησαν «τα 100 δισ. ευρώ που θα πάρουμε». Δηλαδή μας δίνουν ως αντάλλαγμα στεγνά. Δίνουν τον ελληνικό λαό στεγνά», τόνισε.
Μάλιστα, όπως εξήγησε και ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Γ. Δαγρές οι Φαρμακοποιοί είναι έτοιμοι να προσφύγουν ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
«Θα τους κάνουμε τη ζωή δύσκολη και μαύρη έως ότου πάρουν πίσω τις αλλαγές», προειδοποίησε.
Πηγή : virus