ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

… ‘’στην απ' έξω’’ οι φαρμακοποιοί …

Τη βδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα αρκετά μεγάλο πρόγραμμα επιδοτήσεων της ελληνικής οικονομίας. Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε 4 άξονες, ενίσχυση της ρευστότητας και στήριξης της απασχόλησης, ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τόνωση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και τέλος εκσυγχρονισμό τουριστικών μονάδων.

Εκείνο που προκάλεσε άσχημη εντύπωση είναι η απουσία του επί πενταετία σφόδρα δοκιμαζόμενου επαγγέλματος του φαρμακοποιού από όλες τις πτυχές του προγράμματος αυτού. Η προσφορά των φαρμακοποιών στον τουρισμό αυτής της χώρας είναι ανυπολόγιστη. Τα φαρμακεία σε περιοχές ακριτικές μεν, δημοφιλέστατους τουριστικούς προορισμούς δε, αποτελούν σε πολλές περιπτώσεις την μοναδική δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης καλύπτοντας βασικότατες ανάγκες. Δε θα ξεχάσω ότι στα Φαλάσαρνα του νομόύ Χανίων, μία από τις 10 ωραιότερες παραλίες του κόσμου το πλησιέστερο φαρμακείο είναι στα 1500 μέτρα ενώ το πλησιέστερο κέντρο υγείας στα 20 χιλιόμετρα ή στο ελαφονήσι όπου το κοντινότερο φαρμακείο είναι στα 10 χιλιόμετρα ενώ το κοντινότερο κέντρο υγείας στα 70. Σε πολλές τοπικές κοινωνίες η παρουσία του φαρμακείου αποτελεί παράγοντα ασφάλειας για την υγεία και αιτία τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής αυτής. Και να σημειώσουμε ότι τα φαρμακεία αυτά λειτουργούν όλη τη χρονιά και όχι μόνο τους τουριστικά ενεργούς μήνες.

Τόσο πολύ στηρίχτηκε από τα ‘’11000 εκλογικά κέντρα’’ η κυβέρνηση αυτή που δε θα περίμενε κανείς να μην αναγνωρίσει ούτε στο ελάχιστο όλα όσα έχουν προσφέρει οι φαρμακοποιοί στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Ούτε την παραμικρή αναγνώριση που είδαμε σε παλιότερες περιόδους όπου άλλοι πρόεδροι των οργανισμών που διαχειρίζονται τέτοια κονδύλια όπως ο τόσο πολύ αποδοκιμαζόμενος από μερίδα του κλάδου κ. Αμπατζόγλου, επιδοτούσαν μέσω του ΟΑΕΔ σε μια πολύ δύσκολη για τη χώρα και το ελληνικό φαρμακείο περίοδο, τους φαρμακοϋπαλλήλους.

Θα ήθελα πολύ να ξέρω αν οι κύριοι που τον χλεύασαν έκαναν χρήση των επιδοτήσεων αυτών. Αλλά δεν πειράζει ήταν για όλους, και καλύτερα για όλους παρά για κανέναν


Παύλος Φωτιάδης
Φαρμακοποιός ΦΣ Θεσσαλονίκης