ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Αγωνία για τις Φαρμακοβιομηχανίες

Με προεκλογική…ταχύτητα κινούνται πλέον υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και των φορέων του, με αποτέλεσμα κρίσιμες διαδικασίες για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς να έχουν μπει στο ρελαντί και οι Φαρμακευτικές Επιχειρήσεις να κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα.

Μεταξύ εκείνων που έχουν μπει στον πάγο και η ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στη Θετική Λίστα, τον κατάλογο δηλαδή με τα συνταγογραφούμενα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την Κοινωνική Ασφάλιση.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Πέμπτη 27/8 και Παρασκευή 28/8, έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία θα εξετάσει τις ενστάσεις των εταιριών επί της τελευταίας λίστας, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του Ιουνίου.
Οι ενστάσεις συνήθως αφορούν φάρμακα που δεν εντάχθηκαν στη Λίστα και λάθη κατάταξης, τα οποία συνήθως μεταφράζονται σε αυξημένες συμμετοχές για τους πολίτες, ή άλλα λάθη επί της διαδικασίας.
Αν και επισήμως, έως τη στιγμή που γράφονται αυτές οι λέξεις, δεν έχει αποσταλεί επίσημη πρόσκληση στις εταιρίες που έχουν υποβάλλει ενστάσεις, για να παρουσιαστούν ενώπιον της επιτροπής, ωστόσο, σε αυτό το επίπεδο οι διαδικασίες, μάλλον, θα τηρηθούν.

Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες, έως αύριο το απόγευμα ο ΕΟΦ θα έχει έτοιμο το σχετικό πίνακα με τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, των οποίων τα αιτήματα θα εξετάσει η επιτροπή αυτή.

Ο ρόλος της δευτεροβάθμιας επιτροπής είναι, βέβαια, γνωμοδοτικός.
Μετά την επεξεργασία των αιτημάτων, η πρόταση της συμπληρωματικής λίστας θα αποσταλεί στη Διεύθυνση Φαρμάκου του Υπουργείου Υγείας και θα αναμένει την έγκριση του Υπουργού.

Αλλά ποιου Υπουργού;
Πέραν της όποιας καθυστέρησης υπάρξει στην επιτροπή αλλά και στη διεύθυνση φαρμάκου, άγνωστο παραμένει ποιος θα είναι ο Υπουργός (ή ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου), το όνομα του οποίου θα υπογράφει τη σχετική απόφαση. Ο παραιτηθείς κ. Κουρουμπλής, ο υπηρεσιακός Υπουργός ή, τελικά, ο Υπουργός της όποιας Κυβέρνησης προκύψει μετά τις εκλογές;

Η αγωνία της φαρμακευτικής αγοράς έχει αρχίσει να χτυπάει κόκκινο, αφού, όπως όλα δείχνουν, τα πάντα παγώνουν και πάλι, ενόψει των εκλογών
Πέραν των ενστάσεων της Θετικής Λίστας, ορθάνοιχτο παραμένει και το θέμα της, ήδη καθυστερημένης, γενικής ανακοστολόγησης στα Φάρμακα, αλλά και στις διαγνωστικές. Για να μην αναφερθούμε ξανά σε όλα τα άλλα.
Οι καθυστερήσεις αυτές δημιουργούν πρακτικά προβλήματα σε όλο το φάσμα της αλυσίδας από τον ασθενή έως τις εταιρίες, παρατείνοντας τις στρεβλώσεις.

Πηγή : virus