ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Φθινοπωρινές αλλαγές στην Υγεία

Ο Σεπτέμβρης αναμένεται να ανοίξει μια περίοδο ανατροπών, αλλαγών και …”πονοκεφάλων” στο χώρο της Υγείας, που αναμένεται να κλείσει το Νοέμβριο, εφόσον, φυσικά, “κουαρτέτο” και Έλληνες διαπραγματευτές δώσουν τα χέρια.

Στο επίκεντρο των αλλαγών θα βρεθεί κυρίως το Φάρμακο. Ήδη, από τη συνάντηση των Υπουργών Υγείας και Οικονομικών με τους επικεφαλής της Φαρμακοβιομηχανίας , πριν από περίπου μια εβδομάδα, έγινε η πρώτη συζήτηση για την απαραίτητη ανατιμολόγηση, όπως ανέφεραν στελέχη του κλάδου στο Virus.


Οι απαιτήσεις του “κουαρτέτου” είναι, επί της ουσίας, αυτές που καθορίζουν τις εξελίξεις και οι έως τώρα συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, από το πολυτελές ξενοδοχείο στο οποίο διαμενουν οι επικεφαλής διαπραγματευτές των θεσμών, έχουν δείξει την κατεύθυνση.

Φάρμακο & Ανακοστολόγηση

Το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων είναι, ίσως, το πιο πολυαναμενόμενο κομμάτι από όσα είναι υπό διαμόρφωση στο χώρο της Υγείας.

Αφενός, πρέπει να αντιμετωπιστεί η σωρεία των ενστάσεων που έχουν υποβληθεί από τις φαρμακευτικές εταιρίες για τα λάθη των τελευταίων ανατιμολογήσεων, ιδίως αυτού που προσάρμεσε στις τιμές στο νέο Φ.Π.Α. στα φάρμακα.

Αφετέρου, το νέο Δελτίο Τιμών θα πρέπει να ακολουθήσει τη νομοθέτηση των αλλαγών στην τιμολόγηση, που φαίνεται να έχουν συμφωνήσει καταρχήν, δανειστές και Αθήνα. Ο λόγος, φυσικά, κυρίως, για την κατάργηση του καθεστώτος προστασίας για φάρμακα που κυκλοφορούσαν πριν το 2012 και η οποία πρόκειται να μειώσει σημαντικά τις τιμές σε off-patent και γενόσημα φάρμακα.

Επιπλέον, πληροφορίες θέλουν την Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων να συνεδριάζει στο δεύτερο μισό του Αυγούστου.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, από την ευρεία εκείνη συνάντηση στην Αριστοτέλους είχε διευκρινιστεί ότι η ανακοστολόγηση θα πραγματοποιήθει το Σέπτεμβριο και με όλη τη νομοθετική διαδικασία που χρειάζεται να ολοκληρωθεί, είναι σαφές ότι νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα δούμε προς τα τέλη του Σεπτέμβρη.

Σημαντική αλλαγή στο χώρο του Φαρμάκου θα αποτελέσει και η πλήρης (ξανά) συνταγογράφηση βάσει δραστικής ουσίας.

Τα υπόλοιπα μέτρα
Οι έως τώρα διαπραγματεύσεις έχουν αποσαφηνίσει, σε μεγάλο βαθμό, το μερίδιο των μέτρων που πρέπει να λάβει η Αριστοτέλους στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Μεταξύ αυτών, είναι η αναθεώρηση και ο περιορισμός του κόστους των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να συγχρονιστούν οι διαρθρωτικές δαπάνες με τους στόχους του clawback.

Το clawback, αυτό καθ’ αυτό, θα συγκεντρώσει πλήρως για το 2014 από ιδιωτικές κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Μάλιστα, αναμένεται να επεκταθεί ο για το 2015 και στο 2016, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις αλλαγές που προωθεί στο rebtae εδώ και καιρό το Υπουργείο Υγείας.

Ειδική αναφορά έγινε στις συζητήσεις για τα Δημόσια Νοσοκομεία, για τα έσοδα των οποίων οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μέτρα αύξησης τους, σύμφωνα με πληροφορίες. Επιπλέον, ζητούν αλλαγή στο νόμο για το διορισμό των διοικητικών, αντιδρώντας στην επιλογή της κυβέρνησης να αφήνει την απόφαση στον εκάστοτε υπουργό Υγείας.
Το “κουαρτέτο” απαιτεί να θεσμοθετηθεί ο δια βίου εξοστρακισμός από το δημόσιο, υπαλλήλων που έχουν κατηγορηθεί για δωροδοκία, όπως τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε, το αίτημα για πλήρη εφαρμογή της αναθεωρημένης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, που στην περίπτωση των Φαρμακείων, σημαίνει απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού και του καναλιού διακίνησης των ΜΗΣΥΦΑ.

Πηγή : virus