ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Έρευνα συνδέει την παρατεταμένη λήψη παρακεταμόλης κατά τη διάρκεια της κύησης με προβλήματα γονιμότητας στα αγόρια

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης από έγκυες γυναίκες μπορεί να μειώσει την παραγωγή τεστοστερόνης σε άρρενα έμβρυα.
 
Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξήγηση αναφορών που συνδέουν τη χρήση παρακεταμόλης στην εγκυμοσύνη με προβλήματα γονιμότητας σε νεαρά αγόρια.

 

Η παρακεταμόλη είναι το κύριο φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση του πόνου και του πυρετού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.



Οι συγγραφείς συνιστούν ότι οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές που συνιστούν το συγκεκριμένο παυσίπονο να λαμβάνεται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
 

Η τεστοστερόνη, που παράγεται στους όρχεις, είναι ζωτικής σημασίας καθόλη τη διάρκεια της ζωής για την ανδρική υγεία. Μειωμένη έκθεση στην ορμόνη μέσα στη μήτρα έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο στειρότητας, καρκίνου των όρχεων και κρυψορχία.
 

Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου εξέτασε την επίδραση της παρακεταμόλης στην παραγωγή τεστοστερόνης σε ποντίκια που έφεραν μοσχεύματα ιστού ανθρωπίνου όρχεος. Αυτά τα μοσχεύματα έχουν δείξει να μιμούνται τον τρόπο που οι αναπτυσσόμενοι όρχεις μεγαλώνουν και λειτουργούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 

Επιστήμονες έδωσαν στα ποντίκια μια τυπική ημερήσια δόση της παρακεταμόλης για χρονικό διάστημα είτε 24 ωρών, είτε επτά ημερών. Μέτρησαν την ποσότητα της τεστοστερόνης που παράγεται από τον ανθρώπινο ιστό μία ώρα μετά την τελευταία δόση της παρακεταμόλης.

Βρήκαν ότι μετά από 24 ώρες θεραπείας με παρακεταμόλη δεν υπήρξε καμία επίδραση στην παραγωγή τεστοστερόνης. Μετά από επτά ημέρες από την έκθεση, ωστόσο, η ποσότητα της τεστοστερόνης μειώθηκε κατά 45%.
 

Η ομάδα από το MRC Centre for Reproductive Health (Κέντρο για την αναπαραγωγική υγεία) του Πανεπιστημίου αναφέρει ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να καθοριστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσε η παρακεταμόλη να έχει αυτό το αποτέλεσμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Science Translational Medicine. Χρηματοδοτείται από το φιλανθρωπικό ίδρυμα Wellcome Trust, τη Βρετανική Εταιρεία Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη και του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας.
 

Ο Δρ Ροντ Μίτσελ (Intermediate Clinical Research Fellow του Wellcome Trust στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου) δήλωσε: "Αυτή η μελέτη προσθέτει στις υπάρχουσες ενδείξεις ότι η παρατεταμένη χρήση παρακεταμόλης κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αναπαραγωγικών διαταραχών στα άρρενα μωρά."

"Θα συμβουλεύαμε ότι οι έγκυες γυναίκες πρέπει να ακολουθήσουν τις τρέχουσες οδηγίες που συνιστούν το συγκεκριμένο παυσίπονο να λαμβάνεται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα."

 



Journal Reference:
  1. S. van den Driesche, J. Macdonald, R. A. Anderson, Z. C. Johnston, T. Chetty, L. B. Smith, C. McKinnell, A. Dean, N. Z. Homer, A. Jorgensen, M. E. Camacho-Moll, R. M. Sharpe, R. T. Mitchell. Prolonged exposure to acetaminophen reduces testosterone production by the human fetal testis in a xenograft model. Science Translational Medicine, 2015; 7 (288): 288ra80 DOI: 10.1126/scitranslmed.aaa4097

Μετάφραση : Μιχάλης Ζαννέτος