ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Υπό κατάρτιση το πλάνο νέων επενδύσεων στο Φάρμακο – Τι ετοιμάζεται

Την πρώτη διερευνητική συνάντηση που έβαλε τις βάσεις για το σχεδιασμό της επέκτασης των επενδύσεων της Φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα είχαν σήμερα στην Αριστοτέλους οι επικεφαλής ΠΕΦ, ΣΦΕΕ και ΟΣΦΕ με τους Υπουργούς Υγείας Π. Κουρουμπλή και Οικονομίας Γ. Σταθάκη.
Με σημείο εκκίνησης την αναπτυξιακή παραγωγική πρόταση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, που προτάσσει τις κλινικές μελέτες και την παραγωγή φαρμάκων εντός της Ελλάδας, αγορά και πολιτεία έθεσαν το χρονοδιάγραμμα για την περιγραφή του αναπτυξιακού πλάνου.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής υπογράμμισε τη σπουδαιότητα ενίσχυσης της παραγωγής, συμπαραγωγής και συσκευασίας φαρμάκου στην χώρα μας τόσο από τις πολυεθνικές όσο και από τις ελληνικές φαρμακευτικές, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας .
Οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος (ΟΣΦΕ), επεσήμαναν την ανάγκη να δοθούν κίνητρα προς την φαρμακοβιομηχανία προκειμένου να υπάρξει επέκταση των επενδύσεων στην Ελλάδα.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Virus, οι εκπρόσωποι των Φορέων αναφέρθηκαν σε φορολογικά και παραγωγικά κίνητρα, ενώ τόνισαν την ανάγκη διερεύνησης των αντίστοιχων επενδυτικών πλαισίων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα αποδοτικό εθνικό επενδυτικό πλαίσιο.
Για παράδειγμα, μια πρόταση που μπορεί να ενισχύσει τις προσλήψεις νεοεισαχθέντων εργαζομένων στο Φάρμακο περιλαμβάνει απαλλαγή των εργοδοτικών εισφορών για δύο χρόνια.
Όπως αναφέρει και η Αριστοτέλους, οι εκπρόσωποι της Φαρμακοβιομηχανίας πρόκειται να ετοιμάσουν ένα επενδυτικό-αναπτυξιακό πρόγραμμα, τριετούς διάρκειας και να του παρουσιάσουν στις ηγεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων στα τέλη του Σεπτέμβρη.
Έως τότε, μαθαίνουμε, πως οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε διαρκείς επαφές για την κατάρτιση του προγράμματος αυτού.
Κουρουμπλής – Σταθάκης: Προσλήψεις και ΕΚΑΒ
Η συζήτηση για το επενδυτικό πρόγραμμα στο Φάρμακο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνάντησης του Π. Κουρουμπλή με τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γ. Σταθάκη, παρουσία του Αν. Υπουργού Υγείας Α. Ξανθού, των Γενικών Γραμματέων Δημοσίας Υγείας Γ. Μπασκόζου και Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Α. Χαρίτση και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΚΤ, Γ. Ιωαννίδη.
Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε αναλυτικά για την πρόταση που έχει ήδη υποβάλλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του συστήματος υγείας, την οποία προβλέπονται, μεταξύ άλλων, 13.000 προσλήψεις ανέργων-επαγγελματιών υγείας.
Σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργού Υγείας, οι εν λόγω προσλήψεις θα πραγματοποιηθούν μέσω εξειδικευμένων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, 6ετους διάρκειας και θα αφορούν σε 24μηνες συμβάσεις απασχόλησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας.
Η συζήτηση έφθασε και στο ΕΚΑΒ και τον εκκρεμή επί 7ετίας διαγωνισμό προμήθειας 186 ασθενοφόρων.
90 εξ αυτών κατοχυρώθηκαν πρόσφατα, αλλά για τα υπόλοιπα 96 παραμένει στον αέρα, κινδυνεύοντας να χαθεί οριστικά. Η επαναδιαπραγμάτευση επί των τιμών τους είναι σε εξέλιξη αλλά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη του 2015
Από την πλευρά του, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τόσο η πρόταση του Υπουργείου Υγείας προς την Κομισιόν όσο και το θέμα του διαγωνισμού των ασθενοφόρων θα εξεταστούν με ιδιαίτερη προσοχή.
 
Πηγή: virus.com.gr