ΡΟΗ

6/recent/ticker-posts

Σοκ: Με έκθεσή του το ΔΝΤ απαιτεί εργασιακό-λάστιχο

Μέσα σε μόλις λίγες γραμμές, το ΔΝΤ αποκαλύπτει τις προθέσεις του αναφορικά με την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, ζητώντας ή μάλλον απαιτώντας παρεμβάσεις που «ακουμπάνε» ακόμα και στον ήδη πετσοκομμένο κατώτατο μισθό!


Η η νέα εκπρόσωπος του Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, στην Έκθεση του για την Ευρωζώνη, κατ' αρχάς εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης και της πρόθεσης της να αναστρέψει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στο εργασιακό τα τελευταία χρόνια, ειδικά την πρόθεση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα, ρίχνοντας στο πυρ το εξώτερον και την διάθεση παρέμβασης στο ανύπαρκτο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων. Και μετά από την ολομέτωπη επίθεση, το ΔΝΤ περνά στο δια ταύτα, δηλαδή τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση:
να μην κάνει πίσω σε καμιά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί
να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ακόμα και στα σημερινά επίπεδα παραμένει ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη, σε βάση κατά κεφαλήν ΑΕΠ
να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους ως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση
να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Τι σημαίνουν πρακτικά όλα αυτά τα... ωραία που εισηγείται το ΔΝΤ; Κατ΄αρχάς ότι ο κατώτατος μισθός στην καλλίτερη περίπτωση θα πρέπει να μείνει στα σημερινά επίπεδα, αν και ήδη υπάρχουν πιέσεις για αναπροσαρμογή του στα νέα δυσμενέστερα δεδομένα της οικονομίας. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι το Ταμείο θα πιέσει μέχρις εσχάτων για κατάργηση όλων των διοικητικών περιορισμών στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων, ενώ για την προκήρυξη των απεργιών θα επαναφέρει την πρόταση του να λαμβάνονται οι αποφάσεις από την απόλυτη πλειοψηφία όχι των εγγεγραμμένων μελών αλλά των παρόντων μελών, κάτι που στην πραγματικότητα θα καθιστά σχεδόν αδύνατη την προκήρυξη απεργιών σε κλαδικό επίπεδο.

Πέρα από τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, το ΔΝΤ ζητά την πλήρη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, παραπέμποντας στο γνωστό Toolkit του ΟΟΣΑ- το οποίο έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως η κυβέρνηση -π.χ. για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος, το καθεστώς λειτουργίας των φούρνων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Στην Έκθεση του το Ταμείο επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα «τρέχουν» με μεγάλη ταχύτητα, τονίζοντας ότι η κατ' αρχήν συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της και η πληρωμή σε ΕΚΤ και ΔΝΤ ήραν πολλές αβεβαιότητες. Καλεί, ωστόσο, τα υπόλοιπα κράτη- μέλη και πολύ περισσότερο τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης να είναι σε ετοιμότητα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες επιπλοκές στο ελληνικό ζήτημα, με όλα τα διαθέσιμα «όπλα», κάνοντας σαφή αναφορά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ.



Πηγή: iefimerida.gr